Hlavní obsah
Cestování

Dovolená v Thajsku: Nikdy nejezte v neznámých restauracích a vyvarujte se syrovým jídlům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Thajsko je zemí s bohatou historií a kulturou. Oficiálním jazykem v hlavních turistických destinacích je obecně angličtina. Každý, kdo se chystá na dovolenou do Thajska, by měl zvážit, jaké jídlo je zde vhodné zkoušet a na co si dávat pozor.

Článek

Thajská kuchyně patří jednoznačně mezi ty nejlepší kuchyně z celého světa. Proslavená jsou nejen thajská kari, ale také nudlová jídla, polévky, smažená rýže, pikantní saláty nebo mořské plody. Speciální kategorií je thajský street food. To znamená, že místní lidé jsou zvyklí stravovat se u pouličních stánků, v malých nenápadných restauracích a bistrech, které jsou rozeseté podél bulvárů. V Thajsku se nenechte zmást tím, jak restaurace vypadá. Často dostanete ty největší pochoutky v zapadlých lokálech, které na první pohled vyhodnotíte jako špinavé díry, kde rozhodně nechcete jíst. Chcete. A nebudete litovat!

Jaké jídlo se nemusíte bát konzumovat

Co se bezpečnosti týče, existuje mnoho bezpečných možností - od grilovaných plodů moře po maso. Nejbezpečnější volbou je jídlo prodávané na tržišti, nebo jídlo z oblíbených restaurací, protože je vždy zaručeně čerstvé. Především je důležité se vyhnout ovocným šťávám a ledu, které mohou být plné bakterií. To platí zejména pro zmrzlinu a šťávy z kokosu. Také byste měli vyhnout sušeným produktům, protože zrovna ty, ač by vás to nenapadlo, mohou být nedostatečně usušeny a naplněny bakteriemi.

Další bezpečné možnosti stravování jsou nudlové pokrmy a saláty. Mnoho thajských restaurací je veřejně proslulých a doporučovaných jako místa, kde je kvalita jídla vysoká a kde žádná škodlivá bakterie nehrozí. Zároveň je důležité, abyste si vždy dali pozor, abyste vybrali restauraci, která již na první pohled působí hygienicky a jejíž jídlo je připravováno z čerstvých potravin.

Na co si dát pozor a které potraviny nekonzumovat?

Když jdete do Thajska, měli byste se blíže seznámit s místními potravinami. Abyste si užili vaši cestu, musíte vědět, která jídla se osvědčila a kterým byste se měli vyhnout. Pokaždé, když se rozhodnete si něco k jídlu objednat, ujistěte se, že jídlo je čerstvé a vařené v dobrých hygienických podmínkách. Doporučuje se vyhnout se konzervovaným potravinám. Dalším doporučením pro cestu do Thajska a místní občerstvení je vyhýbat se potravinám, které obsahují neznámé ingredience. Konzumace mnoha druhů masa, jako je vepřové, kuřecí a králičí, může způsobit nežádoucí zdravotní důsledky. Proto se doporučuje jíst maso, které je velmi dobře tepelně zpracované.

Jak je to s hygienou v Thajských restauracích?

Hygiena je v Thajských restauracích velmi dodržována a bývá tématem číslo jedna. Začíná se už u vstupu, kde by každý, kdo navštíví restauraci, měl používat dezinfekce . Personál by měl být vždy v čistém oděvu a měl by být testován pravidelně na přítomnost nemocí. Kuchyně by měla být vždy vybavena moderními zařízeními a nádobím, které jsou čisté a v dobrém stavu. Pokud si vyhlédnete jakoukoliv restauraci, je dobré se předem podívat na internetové recenze, které bývají velmi často objektivní a prozradí vám, zda byste se danému místu raději neměli vyhnout.

Co je v Thajsku všeobecně nebezpečné?

V první řadě byste se měli vyvarovat nočnímu cestování, zejména pokud jste v menších oblastech. Ujistěte se, že jste si pořídili správné cestovní pojištění pro případ nečekaných situací. Nezapomeňte také, že protidrogový zákon Thajska je velmi striktní a může být trestán i sebemenší přestupek. Pokud nemáte zákonný důvod, doporučuje se držet se dál od drog a rozhodně je nikdy nezkoušet. Mnoho turistů při porušení tohoto zákona skončilo v thajské věznici a to rozhodně není příjemný zážitek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz