Hlavní obsah
Cestování

Dubrovník se chce vyspat do růžova, a tak zakázal tahat kolečkové kufry po dlážděné zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Starosta chorvatského Dubrovníku oznámil řadu opatření ke snížení hlukové zátěže místních obyvatel. Je to snad taktická hra proti turistům, kteří se proti tomuto rozhodnutí bouří? Svá slova navíc zdůvodnil absurdní myšlenkou.

Článek

Údajně chce totiž pro ty, kteří jsou ubytovaní v okolí náměstí, kde jsou dlážděné cesty, zajistit pohodlí, komfort a delší a nerušený spánek. No pro běžného člověka naprosto něco nepochopitelného. Zároveň se však tedy ptáme, proč Dubrovník neustále nabízí levné ubytování, když z druhé strany turisty omezují? Kufry by měly tedy létat až rovnou do pokoje?

A jaké tedy zákazy pro turisty vydány? No především zákaz kufrů na kolečkách. Vtip? Nikoliv, toto je realita a nový trend cestování. Město, kterému se přezdívá perla Jadranu, čelí v posledních letech náporu turistů v době rekordního růstu cestovního ruchu. Dubrovník je možná obětí svého vlastního úspěchu. Radnice zákazem vyslyšela volání obyvatel historického centra města, aby proti nadměrnému hluku více bojovala.

Takže jak taková dovolená bude vypadat? Od letošního léta budou turisté povinni nosit své kufry v rukou, nikoliv je tahat na kolečkách. Od listopadu pak město zavede povinné úschovny zavazadel a zavazadla budou mít zákaz vstupu do centra města. Kufry se budou nechávat ve skříňkách a následně budou za poplatek odvezené na místo ubytování. To je teprve začátek, konečným cílem je vytvořit logistické centrum v rámci letiště, po jehož vybudování budou všechna zavazadla dopravována přímo na místo ubytování. Velmi zajímavé.

Toto pro někoho možná překvapivé opatření je součástí programu nazvaného Respektuj město, v jehož rámci Dubrovník již několik let představuje nová pravidla pro turisty. Město například turistům neustále připomíná, že je například zakázáno venčit psy bez vodítka, nechávat odpadky na ulici, jezdit na motorce nebo koloběžce, lézt na památky nebo chodit po centru města bez trička. Aby se s těmito pravidly návštěvníci seznámili, promítá se nyní toto video na palubách výletních lodí a letadel společnosti Croatia Airlines.

Jak je ale zřejmé, turistům se toto opatření nelíbí a většina z nich raději zruší svou dovolenou či změní na jinou destinaci. Osobně mohu konstatovat, že pokud chci mít velký úspěch a vybudovat turisticky bohaté město, je zcela nelogické návštěvníky omezovat. Pro Dubrovník je tedy zřejmě turistický ruch až na druhé stránce a priorita je se vyspinkat do růžova.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz