Hlavní obsah
Finance

Důchodci nemají peníze a snaží se šetřit ze všech sil. Představa poklidného stáří je jiná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

V dnešní době se setkávám s čím dál tím větším problémem, který se týká finanční situace seniorů. Mnoho lidí si nemůže dovolit užívat si poklidného stáří a vést pohodlný život po jejich celoživotní práci, protože jejich příjmy jsou velmi nízké.

Článek

Tento fakt vedl mnoho starších obyvatel k tomu, že se rozhodli začít hledat různé způsoby, jak ušetřit co nejvíce peněz a začali snižovat náklady na domácnost. Nejvíce se snaží šetřit na potravinách, lécích a energiích. V této souvislosti je nutné se zamyslet nad řešením tohoto problému a zajistit lepší podmínky pro lidi ve stáří.

Seniorům chybí finance

Seniorům často chybí finance a z důchodu velmi často nedokáží vyžít, což je velký problém. Mnoho z nich se snaží šetřit ze všech sil a hledají různé způsoby, jak si udržet svou finanční stabilitu. Jedním z možných řešení může být například snižování nákladů na bydlení – tedy přestěhování do menšího bytu nebo domu, kde budou platit nižší nájemné a energie. Další možností je investice do dlouhodobých spořicích účtů nebo akcií. Tyto produkty nabídne seniorovi každá banka a jejich výnosy jsou obvykle vyšší než u běžných účtů. Starší lidé by si ale měli uvědomit, že tyto investice jsou rizikové a nemusí vždy skončit pozitivně. Proto je nutné pečlivě vybírat správné produkty a konzultovat své rozhodnutí s odbornými poradci.

Důchodci bojují s nízkými příjmy a vysokými náklady

Důchodci v České republice se potýkají s nízkými příjmy a vysokými náklady na život. Mnoho z nich si musí každý měsíc pečlivě rozvrhnout své finance, aby dokázali pokrýt základní potřeby jako je strava, bydlení a léky. Vzhledem k tomu, že důchody jsou často velmi nízké, musí si lidé omezovat i další aktivity jako např. cestování nebo kulturní akce. Problém s nedostatečným finančním zabezpečením seniorů se tedy stává stále akutnějším. Dlouhodobě nesplnitelné úkoly spojené s péči o seniory vedou ke snaze najít řešení pro udržení jejich kvality života na co nejvyšší úrovni. Jedním ze způsobů jak pomoci důchodcům je podpora sociálně slabých skupin obyvatelstva prostřednictvím různých programů a projektů zaměřených na pomoc seniorům v bídě. Někteří důchodci se dokonce uchýlí i k velmi nebezpečnému řešení, a to je omezení léků, na které jsou velké doplatky, ale zároveň jsou pro ně životně důležité.

Řešení finanční situace je těžké

Finanční situace seniorů je v dnešní době velmi problematická. Mnoho lidí se snaží udržet své finanční prostředky co nejdéle, aby mohli pokrýt náklady na bydlení a zdravotní péči. Důležité je také zajistit si kvalitní finanční poradenství od odborných institucí a vyhnout se rizikovým investicím a podvodným praktikám. V neposlední řadě je nutné bojovat proti chudobě mezi staršími obyvateli společnosti a prosazovat politiku sociálně spravedlivých důchodů, které budou odpovídajícím způsobem reflektovat celoživotní přínos jednotlivce pro společnost. Důchodci si klidné stáří představovali jinak a kvůli potížím, do kterých se poslední dobou dostávají, si nemohou dovolit ani obyčejnou návštěvu divadla či kavárny.

Například: Paní Anna (80) žijící v Přerově má měsíční důchod 14 000 Kč. Žije v bytě 1+1 sama, za energie měsíčně zaplatí se vším všudy 9000 Kč, jelikož byt je vytápěn plynovým kotlem. Děti nemá a je na vše sama. Na celý měsíc jí zůstane 5 000 Kč, z čeho musí zaplatit obědy, léky a telefon. Je toto opravdu poklidné stáří a důchod, kterého by si člověk měl užívat? Zamýšlím se nad tím, zda je v pořádku, aby si paní Anna šla ve svém věku sednout na pokladnu, aby si alespoň malou částku k důchodu přivydělala?

Zdroje: Autorský text

Další zdroje: Peníze.cz, PrahaIN

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz