Hlavní obsah

Etiopská Lalibela: Světový unikát v srdci černého kontinentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Traveller/Pixabay

Na Africe je zajímavé sledovat, jak nám postupně odhaluje turistická tajemství. Už dávno není pravidlem, že hlavním důvodem návštěvy je příroda. Stále častěji si lidé všímají i památek, jako jsou například unikátní kostely v etiopské Lalibele.

Článek

Turisté přijíždějí do Lalibely především kvůli kostelům se zvláštní architekturou, které pocházejí přibližně ze 13. století. Jednotlivé stavby byly vytesány do skal a některé z nich jsou navíc vyhloubeny směrem do podzemí. Nejznámější z kostelů má půdorys rovnoramenného kříže, další má tvar řeckého kříže. Jedenáct z těchto kostelů se dochovalo a jsou také na seznamu chráněných památek UNESCO. Odhaduje se, že na nich v průběhu času pracovalo až 40 000 dělníků. Až k nim dorazíte, čeká vás opravdový zážitek.

Od první chvíle byly tyto chrámy zasvěceny pravoslavné církvi. Postupem času získaly tak významné postavení, že se spolu s Lalibelou staly významným křesťanským poutním místem nejen v zemi, ale i na kontinentu. Díky tomu se sem pravidelně vydává velké množství věřících, aby vedle turistů vzdali úctu své víře. V jednom z kostelů je dokonce pohřben král, jehož nápadem bylo toto jedinečné město vybudovat. Jeho ostatky údajně leží v chrámu Galghota a staly se také významným poutním místem. Většina budov má zajímavou výzdobu i na fasádě. Místnosti s okny byly vyhloubeny do skály.

Foto: Traveller/Pixabay

Etiopia-Lalibela/Pixabay

Města vznikla z pouhé představy

Říká se, že mnoho měst nebo památek bylo postaveno na popud panovníka. Zajímavé však je, že mnohé z nich si někdo vysnil a na základě této představy pak všechny stavební plány konzultoval s architekty. Stejný osud mělo i město Lalibela, které bylo pojmenováno po jednom z prvních vládců. Podle legendy se tehdejšímu vládci zdálo, že by měl postavit chrámové město stejně velkolepé, jako je Jeruzalém. Jednalo se prý o myšlenku od Boha, kterou musel naplnit. Protože chtěl dosáhnout co nejlepšího výsledku, najal si nejlepší kameníky tehdejší doby. Další z legend tvrdí, že když už dělníci nemohli pracovat, stavbu za ně převzali andělé, kteří postupně dělali pokroky v době, kdy dělníci odpočívali nebo spali.

Pracovali naopak: Od shora směrem dolů

Při stavbě kostelů používali zajímavou metodu. Protože je potřebovali vyhloubit ve skalách, začali pracovat shora a takto postupovali směrem dolů. Současně pracovali nejen na fasádě, ale další skupiny dělníků již pracovaly na interiéru. To je jeden z důvodů, proč tyto projekty postupovaly tak rychle, že se podařilo naplnit panovníkovu vizi.

Po chrámu ve tvaru rovnoramenného kříže je druhým nejcennějším chrámem Bet Medhane Alem. Ten je postaven v řeckém stylu. Je ze všech nejvyšší, dosahuje výšky více než 11 metrů. Je to také největší kostel z kamene na světě. Kolem stavby se nachází 34 opěrných sloupů. Při nedělních mších se zde také vystavuje vzácný sedmikilový kříž, který je vyroben ze zlata. Je to také jedna z významných městských relikvií.

Zdroje: Deník, UNESCO, BBC

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz