Hlavní obsah

Fantastické záběry: Vědci objevili vrak středověké lodi. Králi sloužila jako plující hrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Brett Seymour/Wikimedia commons - public domain

Podle nového podmořského průzkumu, který odhalil děla, ruční zbraně, kuše a záďovou nástavbu plavidla, sloužila královská válečná loď z 15. století stojící u švédského pobřeží kdysi jako plovoucí hrad pro neohroženého krále.

Článek

Nové nálezy na vraku lodi Gribshunden, vlajkové lodi dánského krále Hanse až do jejího potopení v roce 1495 ukazují, že plavidlo brázdilo moře jako obávaná válečná loď vyzbrojená desítkami děl a  vojáků.

Předpokládá se, že Gribshunden byl vyzbrojen ranými děly, i když byla mnohem menší než klasická děla, která koncem 16. století ničila lodě, a že je doplňovali obrnění vojáci střílející z ručních zbraní a kuší z horní paluby, přístaviště a zádi lodi.

Dřevěná loď o délce 35 metrů byla jedním z prvních plavidel určených k přepravě dělostřelectva. Využívala také novou techniku stavby lodí carvel, která byla do Baltského moře dovezena ze Středomoří a spočívala ve spojování prken trupu hranou k hraně na dřevěném rámu namísto jejich překrývání.

Královská vlajková loď

Od poloviny 80. let 14. století král Hans často cestoval na lodi Gribshunden po své říši, často obklopen velkou královskou flotilou, uvedl anglický vědec Foley a dodal, že loď měla zastrašit královy soupeře. „Jeho říší je Dánsko a Norsko a on se snaží přimět Švédsko, aby se znovu připojilo k Severské unii,“řekl historik. „Takže Hans se celou dobu plaví na této lodi.“

Plovoucí hrad

Místní potápěči znovu objevili vrak lodi Gribshunden nedaleko Ronneby v 70. letech 20. století pod hladinou v hloubce přibližně 10 metrů. Identifikován byl v roce 2013 a v roce 2015 archeologové vyzvedli několik artefaktů, včetně figurální hlavy člověka sevřeného v čelistech psa nebo draka, uvedl tehdy server Live Science.

Foley vedl v srpnu a září ponory k vraku, během nichž tým vyzvedl další artefakty a pořídil trojrozměrná data pro digitální rekonstrukci. Vrak je považován za zástupce lodí z doby objevitelské, jako byly lodě Kryštofa Kolumba a Vasco da Gamy, které byly postaveny přibližně ve stejné době, ale dnes jsou definitivně znehodnoceny. „Nic podobného se dosud nenašlo,“ řekl Foley.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz