Hlavní obsah
Cestování

Giant's Causeway: Kamenné sloupy, které měli vytvořit obři, se staly vyhlášenou turistickou atrakcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Irsko nám na každém kroku nabízí ukázku zázraků, které vykouzlila příroda. Mezi nejnavštěvovanější atrakce patří Moherské útesy a Obrova stezka. K neobvyklému pobřeží tvořenému kameny pravidelných tvarů se váže zajímavá legenda o velké lásce.

Článek

Pohoří Giant's Causeway se nachází nedaleko města Bushmills, které je proslulé výrobou whisky. Jedná se o menší městečko v Irsku, které každoročně přiláká několik tisíc turistů. Krajina a pobřeží v této oblasti je lemováno netradičními polygonálními sloupy. Jsou tak sjednocené, že na první pohled vizuálně působí tak, jako by je vytvořil člověk a pak je vynesl na moře. Odhaduje se, že jich na tomto místě můžeme nalézt přibližně kolem 40 000 a jsou různě vysoké a široké. Podél těch nejnižších se můžete projít a prohlédnout si pobřeží ze zcela jiného úhlu. Ty nejvyšší jsou vysoké přibližně 12 metrů a vypadají, jako by je skutečně vytvořil nějaký obr. Podobné kamenné sloupy lze nalézt i v jiných částech Skotska.

Legenda o dvou obrech

Mezi místními lidmi již mnoho let koluje legenda o tom, jak tyto sloupy vytvořili zlí obrové. Neobvyklé pobřeží je tím pádem odjakživa spojeno s různými legendami. Obyvatelé si nedokázali vysvětlit, proč mají kameny tak zvláštní a pravidelný tvar, a tak si vymysleli několik příběhů o místním obrovi Finnu McCoolovi a jeho příteli Benandonnerovi. Oba dva údajně žili ve Skotsku. Mezi turisty je nejoblíbenější příběh o lásce. Podle něj byli obři kdysi velkými přáteli. Proto mezi svými ostrovy postavili most, který jim usnadnil vzájemné návštěvy s ostatními přáteli.

Foto: Pixabay/Public domain

Problém nastal v ten moment, kdy se údajně oba zamilovali do stejné ženy. To je následně natolik znepřátelilo, že most v záchvatu hněvu zničili a pravidelně upravené skály na pobřeží jsou pozůstatky jeho pilířů. Této teorii napomohla skutečnost, že stejné skály se nacházejí i na skotském pobřeží. Druhá verze zase říká, že se Finn chtěl před Benandonnerem chránit. Skotský obr na něj chtěl zaútočit a rozběhl se za ním. McCoolova žena mu poradila, aby se oblékl do dětských šatů. Když ho Bennandonner spatřil, okamžitě se vyděsil a říkal si, že když je tak velký syn, jak asi vypadá jeho otec. Otočil se tedy a utíkal domů, jak nejrychleji mohl. Cestou se mu podařilo zničit most, aby ho nepřítel nemohl pronásledovat.

Vznikly sopečnou činností

Kromě legend existuje samozřejmě i logické vysvětlení vzniku těchto netradičně posazených kamenů, které bylo vysledováno vědci po jejich dlouholetém zkoumání. Podle jejich zjištění je neobvyklé pobřeží staré již více než 60 milionů let. Vzniklo sopečnou činností a díky ní se vytvořily takové pravidelné sloupy, které se staly jednoznačně největší a nejnavštěvovanější atrakcí Severního Irska. Jsou čedičového původu a většina z nich má stejný šestiúhelníkový tvar. Najdou se však i pětiúhelníkové, osmiúhelníkové nebo dokonce čtyřúhelníkové sloupy. Pobřeží je obklopeno nádhernou přírodou, která mu dodává na jedinečnosti.

Foto: Pixabay/Public domain

Tyto netradičně poskládané kameny jsou přístupné na několika místech podél pobřeží. Turisté je chtěli vidět čím dál častěji, a proto se místní lidé rozhodli postavit k nim vedoucí stezku, aby bylo chození po této malebné krajině zcela bezpečné. U hlavního turistického bodu je zastávka minibusů, které vás zavezou přímo k moři. Trasa není dlouhá, takže pokud máte chuť, můžete se v klidu projít a lépe si prohlédnout nejen menší kameny na začátku pobřeží, ale také krásnou přírodu v kontrastu s mořem. Místní cestovní kanceláře pořádají výlety na Giant's Causeway také z Irska nebo Severního Irska.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz