Hlavní obsah
Lidé a společnost

Gottwald a Stalin měli stejného koníčka: Milovali alkohol, kouřili doutníky a stali se tyrany národa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Archiv ČT/ Public domain

Stalin i šéf československých komunistů Klement Gottwald, jehož úřední období bylo v letech 1948 až 1953 měli opravdu mnoho společného. Kromě stejného zájmu pro tehdejší režim oba dva ve velkém holdovali alkoholu a kouřili dýmku. Bohužel ne míru.

Článek

Gottwald i Stalin byli nazýváni zrůdami století. Oba totiž posílali na smrt řadu svých nejbližších spolupracovníků, oba podněcovali čistky a teror ve svých zemích. Zároveň si ale oba dva dokázali vytvořit komunitu příznivců a podporovatelů, kteří je milovali. Oba dva muže kromě výrazného přátelství a touze po moci spojovala i dlouholetá náklonnost k alkoholu a kouření. To se následně výrazně projevilo na jejich zdravotním i psychickém stavu. V posledních chvílích života se dokonce oddali své paranoie z osobních lékařů a přestali vše kolem sebe vnímat. Oba se permanentně báli, že jim někdo usiluje o jejich život, trpěli neustálým strachem, že je chce někdo dostat od moci.

Oba vůdci navíc úzkostlivě dbali na to, aby o jejich zdravotním stavu vědělo jen pár nejbližších spolupracovníků, což nám v dnešní době připomíná ruského vůdce Vladimira Putina. Klement Gottwald měl od sovětských lékařů z roku 1945 diagnostikovánu syfilitidu, což bylo veřejným tajemstvím. Gottwald na tom nebyl celkově se svým zdravím příliš dobře. Trpěl nadváhou, měl sklony k alkoholismu i k přejídání.

Gottwald jako Stalinova loutka

Dne 14. června 1948 byl po abdikaci Edvarda Beneše zvolen prezidentem Československé republiky Klement Gottwald. Do československých dějin se zapsal jako první dělnický prezident. Během jeho vlády se na počátku 50. let odehrálo mnoho nepochopitelných a především nespravedlivých politických a náboženských procesů. Bylo vyneseno více než dvě stě rozsudků smrti, desetitisíce občanů byly odsouzeny k doživotnímu nebo mnohaletému vězení. Prezident Gottwald hledal nepřátele i mezi svými nejbližšími spolupracovníky. Jedenáct předních komunistických funkcionářů, včetně Rudolfa Slánského a Vladimíra Clementise, bylo odsouzeno k trestu smrti a popraveno.

Gottwald chodil pravidelně opilý na všechny důležité státnické schůze i oficiální prezidentské audience, kde nebyl schopen vyslovit rozumnou a souvislou větu. Začal se chovat jako smyslů zbavený. Po Stalinově vzoru podepisoval rozsudky smrti pro všechny osoby, u kterých cítil rivalitu nebo záškodnictví. V roce 1952 nechal na popud Stalina zatknout svého osobního lékaře Vladimíra Haškovce. Ten Gottwaldovi schovával lahve s alkoholem a neúspěšně se ho snažil přesvědčit k abstinenci. Gottwald však tvrdil, že důvodem jeho zatčení a následného uvěznění byla špatná léčba a Haškovcova touha po moci.

Stalinovo veřejné vychloubání

Je známo, že sovětský vůdce Stalin rád kouřil především drahé americké cigarety. Tehdy opravdu luxusního výběru. Aby si zachoval tvář lidového státníka, který vyšel z řad proletariátu, bafal na veřejnosti, případně během oficiálního fotografování pouze výběrové dýmky. Používal prý tabák Hercegovina Flor, ale to pouze na oko. Většinou si nechával do dýmky přesypat tabák z amerických cigaret. Následně se Stalin rozhodl vyrábět vlastní dýmky, takzvané dunhillky, které pojmenoval podle Alfreda Dunhilla. Podle jedné spekulace mu ji věnovali britští komunisté, podle jiných mu dýmky poslal i premiér Winston Churchill. Jedno je ale jasné, dýmky používal jako pózu pro veřejnost, aby se mohl veřejně pochlubit svými úspěchy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz