Hlavní obsah
Lidé a společnost

Greta Garbo: Největší svůdnice Hollywoodu, které podlehli ženatí muži, slavné ženy i homosexuálové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Opers/Pixabay

Greta Garbo byla jednou z významných hollywoodských legend světové éry němého filmu. V USA se tato pohledná žena dokázala prosadit navzdory své jazykové bariéře. Toto je pozoruhodný životní příběh jedné z největších hollywoodských hvězd.

Článek

Pohledná tmavovlasá dívka se narodila roku 1905 do chudé švédské rodiny. Její otec pracoval jako uklízeč latrín Garbo. Později toto označení přijala i samotná Greta, která se rozhodla vytvořit si z toho své umělecké jméno. Greta Garbo vždy snila o tom, že se stane velkou hvězdou a obdivovanou herečkou. Poprvé debutovala v 15 letech v reklamě. Už v té době začínala pokukovat po mužích kolem sebe, a jak se mezi hvězdami doby proslýchalo, žádný muž této pohledné dívce nedokázal odolat.

První milencem byl slavný olympionik

Spekulovalo se o tom, že jejím prvním milencem byl švédský olympionik Max Gumpel. Zálusk si prý ale dělala i na švédského prince, kdy schválně chodila kolem paláce doufajíc, že zaujme. Podle jiných dostupných informací se mezi tehdejší smetánkou spekulovalo o tom, že měla mít poměr se slavnou herečkou Marlene Ditrich, se kterou se měla potkat v Berlíně. Během studia na Královské herecké akademii se Greta dostala pod křídla Mauritze Stillera, divadelního impresária známého svými diamantovými náušnicemi a kožichy po kotníky. V roce 1923 Stiller obsadil Gretu do svého filmu Sága o Göstovi Berlingovi, ale na jeho slavném castingovém gauči se pravděpodobně nikdy nesetkali.

Neuměla jediné anglické slovo

Greta Garbo byla výjimečná žena po všech stranách. Kromě svého šarmu, kterým dokázala všechny kolem sebe okouzlit, byla navíc velmi oblíbená a vyhledávaná. Gretu Garbo si určitě vybavíte z filmů jako je Dáma s kaméliemi, Mata Hari či Božská žena. Herečka tehdy patřila mezi významnou hollywoodskou elitu. Zajímavý je především úspěch, kterého docílila, aniž by zvládla jediné anglické slovo. Nikdy se svého snu stát se úspěšnou herečkou Hollywoodu nevzdala a na kontě má mnoho úspěšných filmů. Kromě toho měla i velmi bohatý osobní život.

Její sexuální život byl pořádně pestrý. Greta Garbo by se dala označit za největší svůdnici celého Hollywoodu. Nikdy se nevdala, ale milenců a milenek měla spoustu. Nepohrdla ani ženami, homosexuály či ženatými muži. Bylo jí takřka jedno, s kým momentálně tvoří pár. Mezi její milenky prý patřily: herečka Tallulah Bankhead, jazzová zpěvačka Billie Holiday či tanečnice a herečka Louise Brooks. Nejblíž jí prý ale byla básnířka Mercedes de Acosta. Její monografie vydané v roce 1960 odhalily, jak silná citová vazba mezi nimi dvěma byla.

Udržovala intimní poměr s E.M. Remarquem

Na silvestrovském večírku v roce 1941 se Greta seznámila s Erichem Maria Remarquem, autorem románu Na západní frontě klid, který byl sice ženatý, ale byl to playboy obklopen mnoha milenkami. Remarque ve svých denících romanticky popsal své první setkání s touto svůdnou herečkou. „Vstoupila do ložnice, světlo šatny za ní jemně kvetlo přes ramena, okouzlovalo její obrysy, tvář, ruce, chvění, cosi nepostřehnutelného jí otřásalo, pak hlas, absence jakékoli formy sentimentu nebo melodramatu – přesto plný vřelosti,“ napsal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Women for Women

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz