Hlavní obsah
Umění a zábava

Hedy Lamarr: Hvězda Hollywoodu, která jako první připravila technické základy pro Wi-Fi a Bluetooth

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Hedy Lamarr byla rakousko-uhersko-americká filmová herečka a vynálezkyně rakouského původu. Byla filmovou hvězdou zlatého věku Hollywoodu.

Rakousko-americká hollywoodská ikona Hedy Lamarr se proslavila především díky své zářivé herecké kariéře. Byla známá svými podmanivými výkony a vznešenou krásou - její vzhled inspiroval postavy Sněhurky a Kočičí ženy a zdobila kina po celém světě.

Článek

Byla známou a velmi oblíbenou herečkou. Méně známé jsou však její mimořádné vynálezy v oblasti vědy a vojenských zbraní, přičemž její rádiový mechanismus přeskakování frekvencí později připravil půdu pro všudypřítomné technologie, které dnes využíváme, jako je Wi-Fi, GPS a Bluetooth. Ačkoli je fanoušci její herecké kariéry přehlížejí, vynálezy Hedy Lamarrové jí za jejího života vynesly řadu ocenění, včetně jednoho, které je označováno za rovnocenné s Oscarem. Od té doby se jí přezdívá matka Wi-Fi.

Její otec ji inspiroval k lásce ke strojům a vynálezům

Hedwig Eva Kieslerová, známá jako Hedy Lamarrová, se narodila v roce 1914 ve Vídni ve velmi zámožné židovské rodině. Jako jedináček trávila Hedy hodně času se svým otcem. Společně probírali vnitřní fungování strojů, jako je tiskařský stroj nebo auta, a v pěti letech Hedy rozebírala svou první hrací skříňku jen proto, aby pochopila, jak funguje. Její matka byla koncertní klavíristka, a tak se rozhodla svou dceru přihlásit na hodiny baletu a hudby. V té době se také začala zajímat o herectví, fascinoval ji film a divadlo a v šestnácti letech se přihlásila na berlínskou hereckou školu Maxe Reinhardta a začala ji pravidelně navštěvovat. Do roka debutovala u filmu. Ke slávě ji však vystřelil až český film Extáze. Následovalo nekonečné množství slavných filmů až do jejího odchodu do důchodu v roce 1958. V roce 1960 jí byla udělena hvězda na hollywoodském chodníku slávy.

Nešťastné manželství jí dalo nahlédnout do zbrojení

V roce 1933, právě když se mladičké herečce rozjížděla kariéra, se provdala za rakouského výrobce munice Fritze Mandla, který se do ní zamiloval poté, co viděl její dokonalé vystoupení. Okamžitě jí zakázal další vystupování na jevišti i na plátně a pokusil se zničit všechny kopie filmu Extáze. Lamarrová, která Mandla popisovala jako absolutního monarchu ve svém manželství, nejedenkrát prohlásila, že byla jako panenka, která neměla žádný rozum, ani vlastní život. Dokonce byla několikrát nucena hostit přátele svého manžela, z nichž někteří byli členy nacistické strany. V roce 1937 se jí podařilo uprchnout do Londýna. Navzdory násilnickému manželství se Lamarrová při různých večeřích s manželem a jeho přáteli dozvěděla zásadní informace o válečných zbraních. V Londýně se seznámila s podnikatelem a pilotem Howardem Hughesem, který ji fascinoval mimo jiné svou touhou po inovacích. Hughes podporoval její vynálezecké nadání a dal jí na natáčení do přívěsu malé vybavení, které používala k práci na vynálezech mezi záběry.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Hedy Lammar byla opravdu krásná a talentovaná. Svým půvabem se dokázala prosadit i v samotném Hollywoodu. Až díky 2. světové válce a špatnému manželství zjistila, že život není jen o slávě a fanoušcích.

Prorazila svět se svým vynálezem během 2. světové války

Hedy Lammarová učinila velký průlom v prvních letech 2. světové války, když se pokusila vynalézt zařízení, které by blokovalo nepřátelské lodě při rušení naváděcích signálů torpéd. Byla průkopnicí způsobu, jakým mohly rádiové naváděcí vysílače a torpédové přijímače současně přeskakovat z jedné frekvence na druhou, což znemožnilo nepříteli zablokovat zprávu dříve, než se přesunula na jinou frekvenci. Tento postup byl znám jako přeskakování frekvencí. První model sestrojil George Antheil. Ten však potvrdil, že se jedná o právě o návrh, až si po několika letech nechala dvojice si svůj vynález patentovat. Když jej nabídli americkému námořnictvu, inženýři jej odmítli. V polovině padesátých let se však námořnictvo podělilo o její vynález s dodavatelem, který byl pověřen vytvořením sonobójí, jež by bylo možné shazovat do vody a odhalovat tak ponorky. Využití jejich technologie bylo později přijato během kubánské krize v roce 1962, kdy byly všechny americké lodě na blokádní linii kolem Kuby vyzbrojeny torpédy naváděnými mechanismem frekvenčních skoků.

Za svůj vynález nikdy nedostala honorář

Herečka za celý svůj život nevydělala na žádném ze svých vynálezů ani korunu. Ačkoli platnost patentu na jejich technologii frekvenčního přeskakování vypršela až v roce 1959, Lamarrová a Antheil skutečně nikdy nedostali za využití svého konceptu, jehož hodnota se dnes odhaduje na 30 miliard dolarů, žádnou kompenzaci. Následně odešla z Hollywoodu v roce 1958 a postupem času se stala samotářkou, částečně kvůli dalším pěti manželstvím a rozvodům. V roce 1997 jí byla udělena cena Electronic Frontier Foundation (EFF) Pioneer Award a ještě téhož roku jako první žena obdržela cenu BULBIE™ Gnass Spirit of Achievement Award, která je tak prestižní, že je považována za Oscara za vynálezy. Lamarrová zemřela doma na Floridě ve věku 85 let. O 14 let později byla uvedena do Národní síně slávy vynálezců a dnes se na ni vzpomíná nejen pro její zářnou kariéru na filmovém plátně, ale také pro její mimořádný přínos k technologiím, které se používají po celém světě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Bluetooth

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz