Hlavní obsah
Cestování

Hinduistický komplex Prambanan se skládá z 240 chrámů. Za zdmi má být ukryta zakletá princezna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Buddy/Unsplash

Na ostrově Jáva se nachází největší indonéský hinduistický chrámový komplex Prambanan. K jeho stavbě se váže několik legend, z nichž jedna vypráví o tajemné princezně Roro, jejíž sochu lze údajně spatřit v jedné z hlavních místností.

Článek

Chrámy se dlouho nepoužívaly

Přesný rok zahájení stavby Prambananu není znám. Historici odhadují, že to mohlo být přibližně v polovině 9. století. Komplex byl postaven v době, kdy byl buddhismus v zemi na ústupu a hinduismus si dělal silnější nárok na moc. Hlavní část byla postavena za vlády Rakaie Pikatana a po jeho smrti další nástupci pokračovali v jeho vylepšování, přidávali nové budovy a hlavně bohatou výzdobu s různými sochami.

Původně byl celý komplex rozdělen do tří zón, které tvořilo 240 menších a větších chrámů. Na vnější ochrannou zónu navazovala zóna střední, kde se nacházely menší svatyně. Uprostřed se nacházelo nejposvátnější místo, kde stálo osm velkých chrámů a osm menších kultovních míst. Přestože byl Prambanan skutečným velkým chrámem, byl využíván pouze do poloviny 10. století. Následně začal chátrat.

Málem došlo k jeho poškození

Chrám byl v novodobé historii poprvé objeven členy holandské expedice v 18. století, ale teprve v roce 1855 byly provedeny hlubší výzkumy a opravy. Prambanan má jednu velkou nevýhodu v tom, že tato cenná památka stojí na místě, kde jsou časté problémy se zemětřesením. Z tohoto důvodu byl v průběhu historie několikrát poškozen a musel být následně rekonstruován. Naposledy byl zasažen silným otřesem v roce 2006, kdy byly zničeny vnější zdi. Co hůř, podemlely se i základy některých budov, které musely být pro veřejnost uzavřeny. Špatný stav budovy není způsoben pouze časem, ale také těmito přírodními vlivy. Přesto Prambanan stále zůstává jedním z nejlepších příkladů hinduistických chrámů v těchto končinách.

Foto: Buddy/Unsplash

Buddy/Unsplash

Socha zobrazující zakletou princeznu

Celý chrámový komplex zdobí několik soch, které odkazují na světce nebo významné vládce regionu. Největší pozornost přitahuje ta v hlavním chrámu, která zobrazuje neznámou ženu. Podle legendy je to princezna Roro Jonggrang, jejíž zemi porazil princ z jiného panství. Ten se s ní chtěl následně oženit. Ona však nechtěla svatbu přijmout, a tak mu dala jako podmínku postavit tisíc chrámů za jedinou noc. Bandung však požádal posvátné duchy, aby mu s tím pomohli, a tak se mu to zřejmě podařilo. Když to Roro viděla, přelstila kohouta a ten zakokrhal ještě před východem slunce. Knížeti se tak podařilo postavit pouze 999 chrámů, ne tisíc. Když se však dozvěděl o princeznině podvodu, proklel ji a proměnil v sochu, která se prý nachází v Šivově chrámu.

Neslouží pouze věřícím

Prambanan slouží hinduistům dodnes. Kromě cestovatelů se tam chodí modlit nebo se účastnit společných rituálů také věřící ze všech koutů světa. Zajímavé je, že postupem času se chrámový komplex začal využívat také pro kulturní akce. Pořádá se zde dokonce jazzový festival, divadelní představení a koncerty.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz