Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Historici objevili 500 let starý banyán: Ten byl následně označen jako nejstarší strom na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Svět je plný zajímavých přírodních divů. V různých koutech planety se skrývá mnoho neznámého. Díky internetu se o některých z těchto kouzelných věcí dozvídáme z různých sociálních sítí. Pojďme se podívat na podrobnosti o tomto staletém stromu.

Článek

Nedávno se virálně rozšířila fotografie banyánu v Uttarpradéši a důvod tohoto humbuku vám vyrazí dech. Tento strom stojí v Bulandshahru již 500 let. Srikanth Matrubai v popisku na sociální síti Twitter uvedl informace o tom, že strom se jmenuje Kalpavriksha. Tento pět století starý banyán se rozkládá v obvodu více než 4069 metrů čtverečních. Jedná se o opravdu humózní strom a také desátý největší banyán na Zemi.

Největší zajímavostí je však samotný fakt, že tento strom byl spatřen teprve nedávno. Na tomto procesu a během samotného hledání nejstaršího banyánu na světě pracoval společný tým mnoha vědců.

Tito vědci prováděli floristický průzkum v horním Ganga Ransaru. Během tohoto výzkumu tým narazil na tento banyánový strom a zjistil jeho odhadované stáří přibližně 500 let. Po výzkumu zjistili, že strom žije již přibližně 500 let. Dlouhověkost 5 století ukazuje, že proslulý banyán v indické botanické zahradě Acharya Jagadish Chandra Bose v Howře již není nejstarší.

Co se týče velikosti stromu Narora, řadí se tento strom na 10. místo mezi obřími banyány na světě. Horní kruh nově nalezeného stromu se rozkládá na ploše 4069 m2.  Před nedávnou dobou odborník na tyto stromy a zároveň úspěšný vědecký pracovník informoval o tom, že tento mohutný strom má ke své výšce pouze čtyři kořeny, které podepírají samotný hlavní jmen. A to opravdu všechny překvapilo.

Co je navíc velká vzácnost, tak v Indii mají totiž tyto banyány duchovní, mytologický a náboženský význam, symbolizují věčný život anebo plodnost a doporučují se k výsadbě kolem domů a chrámů. Jsou také označovány jako Kalpavriksha, což znamená stromy plnící budoucí přání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz