Hlavní obsah
Internet a technologie

I Al vás muže dostat do problému: Stačí špatně zadaná fráze a pohroma je na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Dnes se svět bez umělé inteligence pomalu neobejde. Nejedná se jen o psané texty, které leckdy výrazně usnadní práce, ale i o roboty ve výrobních halách apod. Jenže napadlo nás někdy, že nás taková chytrá inteligence může dostat do pěkného problému?

Článek

Každý si teď asi řekne, že pokud se jedná o umělou inteligenci, nemělo by se nic stát. Takový program je přece správně naprogramový na to, aby dělal věci správně, poctivě a především rychle. Právě ona rychlost je hlavním mottem toho, proč vlastně Al a ostatní vznikly. Z části dokáže nahradit lidský faktor, ale pouze do chvíle, než se něco stane. A to se také stalo.

Stačila jedna špatná věta

V dnešní době využívá umělou inteligenci opravdu kde, kdo. Především je ve velké míře využívána v nadnárodních korporátech, nebo na e-shopech, kde lidem může opravdu hodně usnadnit práci při vymýšlení různých popisků a psaní informativních emailů. Jenže pokud není nikdo, kdo by práci po Al zkontroloval, může se stát něco, co by nikdo z nás nečekal. V jedné firmě zadali Al požadavek, aby napsala souhrnný děkovný dopis za dosavadní spolupráci a popřáli všem krásné prázdniny.

V prvním červencovém týdnu totiž všem zaměstnancům byla nadělena týdenní celozávodní dovolená, protože byl tento týden z části pokryt dvěma po sobě jdoucími státními svátky. Al všem napsala přesně tak, jak měla v zadání. Jenže chybička se vloudila. „Krásné prázdniny a užívejte svou dovolenou, je nám ctí být s Vámi v pravidelném kontaktu a budeme se těšit, až přijede z dovolené a každý bude vyprávět své zážitky z cest, protože je blbec.“ Divíte se, kde Al na takovou větu přišla?

Jednoduše z přednastavené paměti, kterou ve svém softwaru má. Al dostala jasný požadavek: „Vygeneruj e-mail s poděkováním za dosavadní práci, úspěchů a přáním božského léta.“ Al bohužel slovo božského, zaměnila za blbého. Možná by běžnému zaměstnanci tento e-mail nevadil a zasmál by se, o to horší byl však fakt, že tento e-mail byl doručen i výkonnému řediteli nejmenované mezinárodní společnosti. A trapas byl na světě. Nejen, že by asi každý čekal, že tento e-mail sestrojí člověk, ale hlavně taková chyba, která se stala, mohla být pro celou firmu také fatální. A jaké z toho plyne poučení. Pokud chcete, používejte Al, ale dávejte si opravdu velký pozor na to, komu, co napíše.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz