Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak se žilo chudým lidem za první republiky: Bída a špatné hygienické podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Garitan/Wikimedia commons (CC BY-SA 3.0)

Mnoho historických spisů a výkladů budí zdání, že období první republiky bylo dosti poklidnou dobou, kdy všichni muži byli za elegány a ženy se chovaly jako dokonalé dámy. To vše bylo pouhé zdání, za kterým se skrývala zcela jiná realita.

Článek

Když milovaný prezident Masaryk vyhlásil tehdejší nezávislost Československa, přebíral do rukou zemi se zanedbanými a neopracovanými poli. Země, která byla zcela bez zákonů, ochuzená o mužskou pracovní sílu, která byla zcela zničena v první světové válce. Dělnické mzdy pouhý rok po této kruté válce činily necelou polovinu výdělku za Rakouska-Uherska, zatímco ceny raketově rostly a rodiny se často dostávaly do finanční tísně, jak vysvětluje web stoplusjednička.

Dělníci se na jedné straně dočkali reforem, které jim zaručily požadovanou kratší pracovní dobu a šest dní dovolené po prvním odpracovaném roce, přičemž ženy a děti do 16 let byly ušetřeny nočních služeb. Byla tu však i druhá strana mince, kdy rodiče neustále zapojovali do lehčích prací i malé děti, aby rodina vydělala aspoň na základní živobytí. I tak se dělnické rodiny tísnily v malých, vlhkých a studených bytech, kde ve většině případů ani netekla voda.

Dalším důležitým problémem bylo tehdejší zdravotnictví, například antibiotika a očkovací vakcíny měly svůj slavný start teprve před sebou a špatné hygienické podmínky představovaly živnou půdu pro zákeřné nemoci, které pro mnoho lidí skončili smrtí.

Kdo měl práci, i když velmi náročnou, musel v tu dobu být šťastný. Nezaměstnanost byla po válce stále vysoká a ještě se zvýšila s hospodářskou krizí na počátku 30. let. Pokud jste se narodili do střední vrstvy, život byl za první republiky snesitelnější.

S platem okolo 1000 korun měsíčně se dalo nejen vyžít, ale také občas posedět v kavárně nebo si zajet na výlet a ubytovat se v penzionku za 15 korun na noc. Jeli jste tam ovšem vlakem, protože automobily si mohli dovolit jen ti nejbohatší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz