Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kdo je král Karel III.: Jeho babička byla nejnebezpečnější ženou Evropy, on získal titul bakalář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Více než 6 000 příslušníků britských ozbrojených sil se účastní korunovace krále Karla III. Půjde o největší slavnostní nasazení britských sil. Korunovace se uskuteční 6. května. Kdo je vlastně Karel III. a jaká byla jeho rodina?

Článek

Má pověst plačtivého, neduživého a velmi rozmazleného dítka. Na trůn se s ním nepočítá, i přesto se své moci dočkal. Nový britský král Karel III. se narodil 14. listopadu 1948 v Buckinghamském paláci. Byly mu čtyři roky, když byla jeho matka korunována královnou Alžbětou II. Místo v paláci se mu vzdělání dostalo ve škole. Navštěvoval Hill House v západním Londýně, Cheam Preparatory School v Berkshire a Gordonstoun ve východním Skotsku. V roce 1969, ve věku 20 let, byl královnou na hradě Caerfarnon investován do úřadu prince z Walesu. Před investiturou se tehdejší princ učil velšsky na University College of Wales v Aberystwythu.

V mládí zažíval šikanu

Král Spojeného království a dalších 14 nezávislých států společenství království Karel III. neměl zrovna jednoduché dětství a jako princ si si rozhodně nepřipadal. Jeho matka spolu s jeho otcem cestovali po světě a mimo domov trávili i šest měsíců v kuse. Jeho výchovu proto převzala guvernantka Catherine Peeblesová, což Karla III. přivádělo k myšlenkám, že ho jeho rodiče nemají rádi a zanedbávají ho. Když Karel III. začne dospívat, jeho otec ho odešle do internátní školy v Gordonstounu v severovýchodní části Irska. Karel III. tam však po pár dnech pobytu zažívá šikanu a volá svému otci o pomoc. Ten však nad jeho stížností jen návne rukou a ještě k tomu přidá pár nepříjemných poznámek na jeho osobu. To dospívajícímu chlapci o dost sníží jeho sebevědomí a průbojnost.

Získal titul bakalář

Své další velké osamostatnění zažije Karel III. po maturitě, kdy se vydá namísto do ozbrojených sil, jak je zvyk, rovnou na univerzitu Trinity College v Cambridgi. Na této univerzitě začal studovat archeologii a antropologii. V roce 1970 získal Karel III. bakalářský titul a stal se tak prvním členem královské rodiny, který se může pyšnit vysokoškolským vzděláním. To ale nebylo všechno. Krom svého vzdělání si se svými příbuznými zažil i velmi těžké chvíle a v jednu chvíli došlo i k velkým neshodám.

Jeho babička byla označena za nejnebezpečnější ženu Evropy

Jeho babička, královna matka Alžběta, byla národem zbožňovaná i nenáviděná. O to horší pověst mezi lidmi získala za druhé světové války, kdy se odmítla evakuovat z Londýna a uniknout tak hrozící smrti. Jen pár metrů od Buckinghamského paláce explodovaly dvě letecké pumy. Královna matka Alžběta doprovázela svého manžela a dědečka Karla III. krále Jiřího VI. na pravidelných diplomatických cestách. Tehdy jí nacistický vůdce Adolf Hitler označil za jednu z nejnebezpečnějších žen Evropy a to díky její tvrdé a oddané povaze. Tehdejší ministři Británie se shodl na tom, že tato žena může svým jednáním ohrozit Velkou Británii i ostatní národy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz