Hlavní obsah
Lidé a společnost

Krále Karla VI. Šíleného připravila duševní porucha o rozum. Zemřel kvůli své špatné hygieně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Psychickou nemoc zdědil král Karel VI. po své matce Johaně. Ve stavech šílenství nepoznával své nejbližší a dokonce je ohrožoval na životě. Státu dokázal vládnout jen napůl, když byl při smyslech. Vysloužil si přezdívku Šílený opravdu právem.

Článek

Karel VI. se na francouzský trůn dostal jen díky tomu, že všichni jeho starší sourozenci zemřeli již jako malí. Na světě zůstal pouze on se svým mladším bratrem Ludvíkem Orleánským. Karel se stal králem už ve 12 letech a po dobu jeho nezletilosti za něj vládli tři strýčkové. Ti mu také vybrali manželku, jedinou dceru bavorského vévody Isabelu, které se později dostalo přezdívky prasnice.

Karel VI. měl možná dobré srdce, svou choť neskutečně miloval, ale když se v něm probraly jeho psychické potíže, stal se z něj doslova psychopat, kterého se všichni báli. Samotného budoucího krále Karla VI. však lidé zbožňovali. Vážili si především jeho bujarých oslav, jež král uspořádal u příležitosti své svatby a nešetřil přitom štědrostí. Když se pak rozneslo, že je nemocný na hlavu, litovali ho a zůstali mu oddaně věrni.

Psychické potíže začaly v lese

První psychická porucha krále postihla v roce 1392 při jeho tažení v lesích u Le Mans. Králi se v ten moment zatmělo před očima, vytasil meč a pozabíjel čtyři členy své výpravy v domnění, že jde o nepřátele. Zaútočil i na svého milovaného bratra Ludvíka. Později se na jeho zdravotním stavu podepsaly i nechutné narážky na jeho ženu, které nebyla mezi místním lidem nijak oblíbená. Protože neuměla dobře francouzsky a byla hodně při těle, vysloužila si přezdívku prasnice.

Aby svou ženu ochránil a zjistil, co se o ní mezi lidmi povídá, rozhodl se jednoho dne vyrazit mezi chudý lid v přestrojení a snažil se pomluvy směrem k jeho ženě krotit a eliminovat. To se mu však nevyplatilo. Nikdo ho nepoznal, a navíc se stal obětí násilí a utrpěl několik ošklivých zranění.

Trpěl stihomamem, nepoznával lidi kolem sebe

Jeho duševní porucha se projevila na jeho pracovních cestách, když král z ničeho nic dostal divný pocit, že na něho útočí cizí vojsko. V ten moment zavraždil další čtyři členy své armády. Když se francouzský lid dozvěděl, že je král velmi vážně, a navíc duševně nemocný, prožívala Francie opravdu zlé časy. Ačkoli se po nějaké době uzdravil, jeho stavy se neustále opakovaly. Když byl zrovna při smyslech a duševně v pořádku, trpěl depresemi, protože si uvědomoval, co dělá ve svých manických stavech. I přesto nikdy nedošlo k jeho odvolání z funkce.

Jeho stavy se natolik zhoršovaly, že nastalo období, kdy se odmítal několik měsíců v kuse umývat a převlékat. Nepoznával svou milovanou ženu a toužil po své švagrové, která kvůli tomu byla nařčena z čarodějnictví. Karel VI. Šílený zemřel roku 1422 na infekci, která se mu do těla dostala kvůli špatné hygieně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz