Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Legendární vězeňský strom Boab Prison Tree sloužil jako pohřebiště australských domorodců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Boab Prison Tree je známým symbolem v západní Austrálii, který se stal předmětem mnoha pověstí a mýtů. Jedná se o obří baobabový strom, který je údajně spojován s historickými událostmi, včetně vězeňského využití a pohřebiště domorodých kmenů.

Článek

Přestože existují důkazy o tom, že některé z těchto stromů byly v minulosti používány jako místo vězení, samotný Boab Prison Tree je spíše předmětem legendy a mýtu. Boab Prison Tree se nachází poblíž města Derby na severozápadě Austrálie. Jedná se o obrovský baobabový strom, který je starý několik set let a je známý svou imponující velikostí.

Strom je však jedinečný. Pověsti a mýty spojené s tímto stromem tvrdí, že byl používán jako místo vězení pro domorodé obyvatele během období kolonizace. Jiné historické spisy zase ukazují na fakt, že veškerá tvrzení, která upozorňovaly na to, že strom byl používán k věznění lidí, jsou vymyšlené. První pochybnosti o pravosti historie tohoto turistického místa se objevily v roce 1960. V tehdejším článku z časopisu Australian Women’s Weekly bylo uvedeno, že strom v Derby nebyl nikdy k tomuto účelu používán. To však nic nezměnilo na faktu, že je strom i do dnešního dne vedený v seznamu památek Státního památkového úřadu jako Boab Prison Tree, tedy vězeňský baobab.

Pro turisty je stále velkým lákadlem

Pro turisty je tento strom však stále velkým lákadlem. Každoročně strom Boab Prison Tree navštíví tisíce lidí a to i přes skutečnost, že jeho spojení s vězeňstvím je spíše mýtus než historický fakt. Mnozí se těší na to, že navštíví takové ikonické místo a zažijí pocit spojení s minulostí. To však odsuzuje mnoho odborníků. Onen baobab byl totiž kdysi jako jeden z mnoha v okolí Derby považován za posvátný. Tehdejší domorodci věřili, že v něm třímá nějaká entita, tedy že strom má v podstatě svou duši. Strom tedy slouží především k uctění a zapojení se do kulturního dědictví australského domorodého obyvatelstva.

Baobabové stromy jsou pro domorodé kmeny v Austrálii důležité a mají pro ně spirituální význam. Návštěvníci mohou tímto způsobem prozkoumat kulturní bohatství australského obyvatelstva. Konkrétně tento strom byl používán jako kostnice – k ukládání pozůstatků. To můžeme tvrdit díky nálezu antropologů z roku 1916, kdy významný antropolog Herbert Basedow na tomto místě objevil uložené kosti předků. Jak na sociálních sítích uvedlo několik návštěvníků, když navštívili toto místo, cítili, jak na ně vyzařuje nezvykle temná energie, kterou nedokázali přiřadit k ničemu známému.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz