Hlavní obsah
Aktuální dění

Léto v Chorvatsku bude jiné: Turisté si musí zvyknout na značná omezení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: croatia/Pixabay

Letní sezóna v Chorvatsku začne již za několik měsíců. Přímořský stát zavedl novinku, která rekreanty nepotěší.

Článek

Už za několik měsíců začne v oblíbené lokalitě Čechů hlavní turistická sezóna. Pokud se také chystáte do Chorvatska, připravte se na novinky. Vláda poslala do parlamentu konečný návrh zákona, podle kterého by obchody byly v neděli běžně zavřené, ale obchodníci by si mohli vybrat 16 nedělí v roce, během kterých mohou pracovat, ostatní neděle budou zavřené, píše portál Dnevnik.hr a dodává, že tento zákon je oficiální!

Stop stav i během prázdnin

Jak to bude vypadat v praxi? V neděli a během svátků budou provozovny zavřené, přičemž maximální týdenní pracovní doba, kterou si obchodníci rozdělí zvlášť od pondělí do soboty, je stanovena na 90 hodin. Obchodník může nabízet své zboží nebo služby i v neděli, ale pouze 16 pracovních nedělí v roce.

,,Našli jsme model 16 pracovních nedělí a myslím si, že je to dobrá rovnováha a věřím, že přispěje k právům zaměstnanců a rodinnému životu, ke kvalitě fungování v tomto novém pracovním režimu o nedělích, který byl a je součástí naší agendy," řekl na úvod zasedání vlády premiér Andrej Plenković.

Stanovili výjimky

Zákon však stanovil výjimky. Které obchody či provozovny mohou fungovat každou neděli? Jedná se o provozovny na železničních a autobusových nádražích, letištích a trajektových přístavech. Mezi výjimky patří také trajekty pro přepravu osob a vozidel, čerpací stanice, nemocnice, hotely, vnitrozemská plavba a lodní přístavy, kulturní prostory a církevní instituce a jiné kulturní subjekty, muzea nebo interpretační centra, námořní přístavy, kempy, rodinné farmy a vyhlášené chráněné přírodní oblasti podle zvláštních předpisů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz