Hlavní obsah
Lidé a společnost

Lidé podlehli hysterii a utancovali se k smrti. Středověká pandemie tance nás fascinuje i dnes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Když jeden začne tančit a nakazí všechny kolem. Mezi 14. a 17. stoletím se Evropou prohnal fenomén, jehož přítomnost dodnes pálí mozky. Umíte si představit, že z ničeho nic začne tančit celé město až do padnutí? Ve středověku tehdy nic ojedinělého.

Článek

Tančilo se od večera do rána, od rána do noci

První velká taneční mánie se objevila již ve středověku, přibližně v roce 1374. V desítkách měst v údolí Rýna zachvátila opravdu mnoho lidí mučivá touha tančit. Bez přestávek na jídlo, pití anebo posezení lidé tančili celé dny a týdny. Tito lidé, kteří se chtěli pouze bavit, se stali obětí jedné z nejpodivnějších epidemií v dějinách Západu. Během několika týdnů zachvátila potřeba tancovat na několik měsíců rozsáhlé oblasti severovýchodní Francie a Holandska. Jenže ne všude tato taneční pandemie probíhala v poklidu. Lidé dokonce tančili nazí, prováděli obscénní gesta a nechyběl ani pohlavní styk. Jiní se chovali jako zvířata, skákali, vyli, mňoukali, běhali, točili se dokola.

Zpěněné jeptišky v Holandsku štěkaly a běsnily

Jenže tato pandemie v údolí Rýna nebyla jediná a o pár let se vyskytlo mnoho dalších a masovějších akcí. Několik let před největší taneční epidemií 16. století zachvátila podobná abnormální kompulze jeden klášter v Holandsku. V roce 1491 posedly několik jeptišek ďábelské tiky, které je nutily běhat jako psi, skákat na stromy, napodobovat ptáky, mňoukat a šplhat po kmenech. Nikdo nevěděl, co se stalo a a proč se u jeptišek, jindy poklidných a spořádaných žen, vyskytlo takové neobvyklé chování. Během následujících 200 let se stovky jeptišek v klášterech od Říma po Paříž dostaly do stavu šíleného deliria. Významným příkladem byla Jeanne des Anges, matka představená kláštera Loudun v jižní Francii, která se v roce 1627 zamilovala do místního kněze Grandiera. Po týdnech sebezpytování upadla do velmi depresivního stavu a opakovaně ho obviňovala za to, že je spolčená s ďáblem, který ji údajně přinutil, aby se do něj zamilovala.

Největší taneční mánie byla ve Štrasburku

V červenci v roce 1518 zasáhla obyvatele Štrasburku ještě větší a především nezvladatelná touha po taneční. Hysterii vyvolala žena známá jako Frau Troffea, která se začala zmítat, blouznit a chovat se jako smyslů zbavená. Ve svém sólovém tanci na ulici pokračovala několik dnů, než se k ní přidali desítky obyvatel Štrasburku. Do srpna téhož roku tato taneční epidemie postihla více než 400 lidí. Netrvalo dlouho a taneční pobláznění začalo gradovat. Lidé začali kolabovat z vyčerpání, v horším případě z mrtvice nebo infarktu. Podivná pandemie skončila až v září, kdy se tanečníci odebrali do svatyně na vrcholu hory, aby se tam pomodlili za rozhřešení.

Foto: Pixabay/Public domain

Lidé tančili a tančili, až to do samého padnutí.

Psychóza vyvolaná stresem

V době tanečních epidemií panovaly těžké časy. V roce 1374 postihlo oblast mnoho dalších kritických událostí, včetně velké povodně. Kroniky vyprávějí o vodě překonávající městské hradby, o zatopených domech a tržištích, o hnijících koních plovoucích ulicemi. V roce 1518 navíc postihl Štrasburk a jeho okolí hladomor, nemoci a krutá zima.

Fascinující fenomén dodnes přitahuje pozornost historiků

Dodnes není jasné, co tento stav vlastně způsobilo - někteří historici spekulují o houbách rostoucích na žitných polích nebo o psychologickém útlaku ve společnosti. Ale jedno je jisté. Tančící mor dodnes fascinuje lidi po celém světě a ukazuje sílu epidemie na lidskou mysl i kulturu. Nicméně, jak se ukázalo, tento rituál mohl být také velmi nebezpečný pro ty, kteří mu podlehli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz