Hlavní obsah
Aktuální dění

Malá mořská víla v ruských barvách: Vandalové znehodnotili symbol Kodaně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wunder/Pixabay

Malá mořská víla, Kodaň

Na skálu, na které je umístěn symbol dánského hlavního města Kodaně - socha Malé mořské víly - někdo namaloval ruskou vlajku.

Článek

Informovala o tom ve čtvrtek tamní policie, která toto počínání označila za akt vandalismu. Tiskové zprávy z celého světa tuto zprávu převzali, a informují o tom na základě zprávy agentury Reuters.

Bronzová socha Malé mořské víly je nejznámější a nejvyhledávanější turistickou atrakcí Kodaně. V kodaňském přístavu se nachází od roku 1913. Je vysoká 125 centimetrů a váží přibližně 175 kilogramů.

Tento dánský symbol představuje postavu z pohádky významného dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena. V posledních desetiletích se stala oblíbeným terčem vandalů a politických aktivistů. Dánsko je v první řadě kritikem Ruska za jeho invazi na Ukrajinu, která začala v únoru 2022.

Zdroj: BBC, The Guardian

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz