Hlavní obsah

Maminku oslovil pohledný americký voják a chtěl poslat peníze na léčbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

To, co maminka vždy odsuzovala, se stalo realitou. Nikdy jsme nevěřili tomu, že se to může stát i naší rodině. Ale stalo a snad tím varujeme ostatní.

Článek

Moje mamka je již 2 roky v důchodu. Stále chodí na zkrácený úvazek do práce, aktivně cvičí a ráda chodí s kamarádkami na kafíčko. Je to žena, která má velký temperament a jen tak si nenechá od nikoho říkat, co má dělat. Když se začaly v televizi objevovat informace o tom, že lidé se nechali nachytat podvodnými zprávami od různých amerických nebo afgánských vojáků, nechápala, proč někomu ženy posílají peníze. A my jsme věděli, že se tohle naší mamince stát nemůže.

Stalo se to, co jsme nečekali

Mamka je docela moderní žena, která má Instagram a Facebook, kde kromě komunikace se svými dětmi, pravidelně chatuje i s kamarádkami. Jednoho dne ji tam ale oslovil cizí muž. Měl české jméno. Tak zprávu otevřela. Představil se jako americký voják, který si údajně musel jméno počeštit, aby ho v armádě nepoznali. Prý se bojí, že by je nepřítel, proti kterému v Afgánistánu bojuje, identifikoval a poznal místo jejich skrýše. Mamka konverzaci ignorovala a neřešila. Další a další dny však mladík psal delší a delší zprávy a začal posílat fotografie. Na jedné z nich bylo malé miminko, které čeká v náručí své maminky na tatínka. To mamku jako milovnici dětí zaujalo. Voják mamku poprosil, zda by nemohla jeho ženě v přepočtu poslat asi 2000 korun, aby mohla malé holčičce koupit plenky. Mamka je poslala s dobrým úmyslem a s tím, že tím to končí.

Voják své prosby zintenzivňoval

Údajnému vojákovi to ale nestačilo. Po měsíci komunikace mamku poprosil, zda by mu - opět v přepočtu - neposlala 100 000 korun, aby si mohl zaplatit letenku domů a uplatit svého generála, který by jej na propustku pustil. Tvrdil, jak se bojí o svůj život, chce být se svou rodinnou, protože dcera začala trpět leukémií. Mamka, který vždy toto odsuzovala a nikdy nikomu nenaletěla, peníze poslala. Voják slíbil, že pošle peníze zpět hned, co bude doma. Jenže za tři dny, zřejmě od připsání platby, přestal komunikovat. Mamka ještě chvíli čekala, že se ozve, než jí došlo, že naletěla podvodníkovi. Nám o tomto problému neřekla dlouhou dobu. Dozvěděli jsme se to až po roce, kdy jsme si od mamky chtěli půjčit peníze na nové auto. Mamka se začala podezřele vykrucovat, což u ní nebývalo zvykem, protože věděla, že jí vždy vše dáme. Až po čase mi přiznala, co se stalo a že žádné peníze nemá. Přišla o svou našetřenou jistotu, celkem asi o 450 000 korun. Vše jsme sice předali Policii, která se případem zajímá, ale jak to známe, výsledek je nejistý a je tak dosti možné, že mamka své peníze nikdy neuvidí.

A co z našeho příběhu tedy plyne? I když si myslíte, že jste vy, nebo vaši příbuzní hodně tvrdí, nevěřte tomu. Tito podvodníci dokáží zmanipulovat i slona. Jdou na to chytře, takticky a útočí na city. Mamka sice chodí do práce a my jí rádi pomůžeme, ale to ponížení, které v sobě má, už nikdy nezmizí.

Zdroje: Autorský text, Vlastní příběh

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz