Hlavní obsah
Jídlo a pití

Marinády na maso trochu jinak. Chybu s nimi neuděláte a své přátele určitě potěšíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Marinování není moderní vynález. Již naši předkové si uvědomili, že marinování činí jídlo křehčím a mnohem chutnějším. Pokud chcete zaujmout své přátele a potěšit je chutným jídlem, zaměřte se na to, jakou zálivku na dané maso použijete.

Článek

Postupem času se recepty na marinády rozšířily o nové přísady, ale technika se příliš nezměnila. I v dnešní době se maso a zelenina velmi často dochucuje pikantní směsí, ve které maso necháváme uležet. Věděli jste, že existují dva druhy marinád? Jedná se o suchou a mokrou marinádu. V případě mokré marinády se maso nechá několik hodin odpočívat v omáčce nebo tekutině. Nezbytnou součástí mokré marinády je tuk, který udržuje maso šťavnaté. Do oleje vmíchejte koření a aromatické látky. U suché marinády, která se vetře přímo do masa, je třeba smíchat sůl a různé druhy koření. Maso marinované nasucho by se mělo ihned smažit, protože sůl v marinádě vytáhne z masa vlhkost.

Kuřecí prsa v medovo-hořčičné marinádě

V prvním kroku musíme kuřecí prsa nejprve důkladně omýt a následně pečlivě vysušit papírovou útěrkou. Podle naší osobní chuti je osolíme a opepříme tak, jak to máme rádi. Dále v misce smícháme hořčici s medem, přidáme olej na vaření, rozmarýn, prolisovaný česnek a citronovou šťávu. Marinované maso necháme několik hodin naložené v lednici, přikryté pod alobalem. Když je maso pěkně zaležené, vložíme ho do vymaštěného pekáče, podlijeme trochou vody, posypeme petrželkou, přikryjeme a začneme ho postupně opékat v předehřáté troubě. Nakonec pokličku sejmeme a ještě několik minut dopečeme.

Foto: Unsplash/Public domain

Domácí marináda s kořením gyros

Je výtečná a zavděčíte se opravdu každému. Nakrájíme si červenou cibuli, přidáme špetku soli, papriku, několik stroužků česneku, oregano, rozmarýn, špetku cukru, mletý černý pepř a olivový olej. Takto připravenou směsí následně přelijte maso nakrájené na proužky a dobře promíchejte. Marinované maso necháme několik hodin odležet a poté ho opečeme na rozpálené pánvi. Podávejte s vařenou rýží, hranolky a zeleninou.

Česnekovo-zázvorová marináda na maso

Na marinádu budeme potřebovat utřený česnek, několik lžic sójové omáčky, med, trochu nastrouhaného zázvoru, kayenský pepř podle chuti, sůl, mletý černý pepř, olivový olej a nastrouhanou kůru a šťávu z poloviny limetky. Přísady se důkladně promíchají a maso se v této směsi marinuje přes noc a druhý den se griluje. Tuto marinádu můžete použít na kuřecí, vepřové, ale i krůtí maso.

Foto: Pixabay/Public domain

Uzená marináda na sucho

V připravené misce postupně smícháme uzenou mletou papriku, přidáme italské koření, sůl, pepř, prolisovaný česnek nebo česnekový prášek a nakonec cibulový prášek. Následně maso důkladně obalte do této směsi a v troubě nebo grilu ho pozvolna pečte do červena. Pozor, pokud tuto marinádu nespotřebujete ihned, uložte ji do pečlivě uzavřené láhve.

Kuřecí stehna s marinádou tandoori

Tandoori je marináda připravená z jogurtu. Ten naliteje do misky, přidáte k němu prolisovaný česnek, sůl, pepř, zázvorový prášek, mleté chilli, kurkumu, citronovou šťávu a směs koření garam masala. Celou směs důkladně promíchejte a do připravené marinády vložte výhradně kuřecí stehna. Naložené maso následně přikryjte potravinovou fólií a uložte na jeden den do chladničky. Druhý den stehna přendejte na plech vyložený pečicím papírem a upečte v předehřáté troubě nebo na grilu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Marináda

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz