Hlavní obsah
Aktuální dění

Miliardáři neplatí daně, ale chtěli by zachraňovat svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Wikimedia Commons

Petici za to, aby miliardáři platili daně, podepsali ekologicky a levicově orientovaní poslanci Evropského parlamentu.

Článek

Více než 130 poslanců Evropského parlamentu podepsalo petici, která vyzývá k zavedení daně z bohatství pro velmi bohaté lidi na světě. Tímto způsobem by se i bohatí měli podílet na ekologické a sociální transformaci, napsala v úterý agentura AFP s odvoláním na článek v deníku Le Monde.

Podle nich jde o návrh na zavedení progresivní daně pro superbohaté v mezinárodním měřítku s cílem snížit nerovnosti a získané prostředky využít k investicím do ekologické a sociální transformace. Návrh počítá s 1,5% daní z 50 milionů dolarů, ale o přesné výši daně by se podle jeho iniciátorů mělo rozhodnout „kolektivně a demokraticky“.

Musk v USA daně nikdy neplatil

Lalucq a Zucman vyzývají OECD a OSN, aby zahájily jednání o zavedení této daně, a žádají také EU, aby přijala opatření. Poukázali na to, že Elon Musk, druhý nejbohatší muž světa, nezaplatil v USA ani cent federálních daní, nebo že ve Francii je 370 nejbohatších rodin zdaněno pouze na úrovni dvou až tří procent.

Je třeba zdůraznit rozdělení bohatství

Hayshel tvrdí, že má smysl poukazovat na to, že rozdělení bohatství není spravedlivé, což je patrné zejména v krizích, jako je pandemie nebo vysoké ceny energií spojené s válkou na Ukrajině. ,,Toto bohatství se stále více koncentruje v rukou těch nejbohatších. Bylo by spravedlivé mít nástroje, které umožňují určité přerozdělování, a to i formou vyššího zdanění nejbohatších,“ řekl francouzský ministr financí, jak uvádí portál TenVogue.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz