Hlavní obsah
Rodina a děti

Nemáš na jablko, jsi nula. Děti jsou kvůli značkovým věcem velmi často terčem posměchu a kritiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

V dnešní době jsou chytré telefony běžnou součástí našeho života. Bohužel se ale stává, že právě tyto moderní technologie mohou být předmětem šikany ve školách. Děti jsou čím dál více terčem posměchu a zesměšňování kvůli tomu, jaký telefon mají.

Článek

Smartphony jako nová forma šikany ve školách

Smartphony se staly nedílnou součástí našeho každodenního života. Bohužel se však stávají i nenápadnou, ale velmi častou formou šikany především na základních školách. Děti jsou čím dál více šikanovány, ať už kvůli značce telefonu, velikosti obrazovky nebo dokonce i kvůli tomu, že si nemohou dovolit mít nejnovější model. Šikana spojená se smartphony se projevuje například tím, že jsou děti nuceny dát svůj telefon druhému spolužákovi. Další nenápadný druh šikany je útok na značku telefonu, které dítě má.

Každý druhý ve třídě má iPhone a pokud daný jedinec takový telefon nemá, jednoduše mezi ně nezapadá. O to hůř, pokud dítě do školy přijde s tlačítkovým telefonem. A já se ptám, zda je tohle jednání v pořádku? Proč přijde dítě do školy a od svého dříve nejlepšího kamaráda slyší hlášku: ,,Když nemáš na jablko, tak si nula.“ Proč se děti v dnešní době zabývají tím, zda má někdo „jablko“ nebo „Nokii“ místo toho, aby se staraly o své školní povinnosti a úkoly, které mají mít hotové. Za mého dětství a to opravdu není tak dávno, jsme tyto starosti ve škole neměli. Někdo už měl „dotykáč“, druhý si přinesl tzv. „véčko“ a nebo rovnou walkman. Dnes řešíme značku bot, trika a v neposlední řadě telefonu.

Jak se děti stávají terčem posměchu kvůli svému telefonu?

Dítě s nejnovějším iPhonem je ve většině případů považováno za bohatého a nadřazeného jedince, zatímco dítě s levným telefonem je často označeno jako chudák, socka nebo nula. A to vše jen kvůli tomu, že nemá drahé jablko. Tento druh šikany může vést k narušení sebevědomí u dítěte, které si nemusí být jisté, zda má správný telefon nebo jestli není přehlédnutelný kvůli tomu, že nemá stejný model jako ostatní. Je tedy nutné zdůraznit potřebu respektování rozdílností mezi lidmi a ukázat dítěti, že hodnota osoby není určena pouze podle toho, jaký smartphone má.

Děti se často ocitají v pasti

Kvůli tomu, že dané dítě nemá značkový telefon, se velmi často takový jedinec může cítit méněcenný a podřadný. V některých případech to zajde až do takového extrému, že dítě začne krást jen proto, aby mezi své vrstevníky zapadlo. Proto je třeba pravidelně s dětmi o tomto problému mluvit. Je nutné jim vysvětlit, že značka telefonu není vše. Hlavní bod zlomu nastává v situaci, když však rodič o trápení svého dítěte nemá ani tušení a dítě se tak se svým problémem musí trápit samo.

Zdroje: Autorský text

Anketa

Myslíte si, že je správné, aby děti mezi sebou měly rozbroje kvůli značce telefonu nebo oblečení?
ANO
1,3 %
NE
98,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 77 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz