Hlavní obsah
Jídlo a pití

Není vdolek jako vdolek: Na západě smažený, na Moravě pečený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Jednoho dne jsem se bavila s paní o vdolcích. No a dostala jsem se do pěkně prekérní situace. Se značným nadšením jsem vyprávěla, že vdolky smažím a nahoru dám povidla se šlehačkou. Setkala jsem se však s nepochopením, protože paní vdolky peče.

Článek

Vdolky jsou oblíbeným pokrmem v české kuchyni, ale ne každý ví, že se mohou lišit podle regionu, nebo dokonce napříč celou republikou. Zatímco na západě Čech jsou vdolky spíše nafouklé a smažené, na Moravě však hladké, pečené a navíc ovocné či tvarohové. Tyto rozdíly mají svůj původ v historii a tradicích jednotlivých oblastí. V tomto článku se podíváme blíže na to, jak se liší vdolky na západě a na Moravě a co stojí za těmito odlišnostmi.

Vdolky na západě vs. na Moravě

Na západě republiky se vdolky tradičně smaží na pánvi s olejem nebo sádlem, což dává tomuto pokrmu křupavou a velmi výraznou chuť. V této oblasti jsou vdolky často podávány jako hlavní jídlo, mohou být doplněné povidly nebo šlehačkou, jíst se dají i samostatně. No asi pro západočechy nic zvláštního. Jenže na Moravě to mají tak trochu jinak a pokud byste jim řekli, že vdolky smažíte, zřejmě na vás budou koukat jako na blázna. Na Moravě je naopak běžným postupem péct vdolky v troubě. Tento způsob přípravy dodává tomuto pokrmu mnohem jemnější texturu a sladkou chuť. Na Moravě navíc můžete ochutnat čistě tvarohový vdolek nebo ovocný. Jedná se o klasický frgál. Historicky byla pečená verze vdolků populárním pokrmem mezi venkovskými rodinami, protože byla levnější a snadněji dostupná než smažené varianty používající cenné suroviny jako olej nebo máslo.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Valašský frgál je typickou pochoutkou na východě Moravy.

Jak se pečou moravské vdolky aneb frgály?

Na Moravě, především na Východní, v okolí Valašského Meziříčí a Vsetína, jsou výrazem vdolky nazývány především velké kulaté koláče. Význam tohoto výrobku se však postupem času posunul a frgálem se v současnosti nazývá koláč, který je na povrchu potřený především povidly, tvarohem, mákem a je posypaný drobenkou. Valašské frgály mají dnes ochrannou známku Evropské unie a jsou jednoznačně nejoblíbenější moravskou pochoutkou.

A čím jsou vdolky tak jedinečné?

Jejich popularita spočívá především v jejich jednoduchosti a chuti. Vdolky se dají snadno připravit z běžných surovin, jako je bramborové těsto, mouka, vejce a sůl. Navíc lze vdolky podávat jak slané, tak i sladké – například s mákem nebo ovocem. Další důvod pro oblíbenost vdolků v české kuchyni spočívá v regionálním rozmanitosti tohoto jídla. Na Moravě se totiž tradičně pečou v troubě, zatímco v Západních Čechách jsou smažené ve velkém množství oleje. Dnes existuje celá řada různých variant receptu na vdolky, které si každý může upravit podle svých preferencí. Celkově lze tedy říci, že vdolky patří mezi tradiční českou kuchyni a staly se nedocenitelnou součásti kulturního dědictví této země. Ať už si je lidé připravují jakkoliv, vdolky jsou vždy oblíbeným jídlem pro celou rodinu.

Zdroje: Autorský text

Další zdroje: Proženy.cz, Vesmír.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz