Hlavní obsah
Cestování

Nový Zéland: Země Pána prstenů s přírodními parky je jednou z nejbezpečnějších zemí světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Jednou z nejvyhledávanějších prázdninových destinací pro rok 2023 se stal jednoznačně Nový Zéland. Země Pána prstenů neboli Zelená země, která si tuto přezdívku vysloužila díky své úchvatné krajině.

Článek

Pohádková země

Pokud byste si říkali, co je na Novém Zélandu tak zajímavého, vězte, že je toho opravdu hodně. Nový Zéland je přibližně šestkrát větší než Česká republika. Na tomto místě žije přibližně 4,5 milionu obyvatel. Velikost Zélandu tvoří především jeho překrásná a především bohatá příroda. Zážitek přináší také severní a jižní ostrov, proto nezapomeňte navštívit oba z nich. Například na jižním ostrově můžete navštívit řadu ledovců, které jsou na rozdíl od jiných částí světa velmi snadno a bezpečně přístupné. Okolní scenérie zdejších fjordů (na Novém Zélandu jim říkají Sounds) rozhodně dokazují jak pohádková místa na světě stále existují. Samotná plavba po tomto fjordu je nezapomenutelným zážitkem.

Sever má hodně obyvatel

Severní ostrov je sice hustěji osídlen, ale na přírodní krásy není vůbec chudý. Na severu se nachází především větší množství sopek a také mnoho překrásných národních parků. Například národní park Tongariro stojí za návštěvu. Na severu se nachází také mnoho léčivých termálních pramenů a také přírodních. gejzírů. Za svátost pro místní obyvatele je na tomto místě považován strom kauri. Ten je starý více než tisíc let Maurové z nich vyráběli tradiční kánoe. Často tu narazíte na obrovské kapradiny ještě z doby pravěku.

Multikulturní země

Původními obyvateli tohoto ostrovního státu, který se nachází v Oceánii, byli domorodí Maurové, kteří tuto zemi pojmenovali jako AETEROA. To v překladu znamená země dlouhého bílého mraku. Prvním Evropanem, který připlul k břehům Nového Zélandu, byl v roce 1642 Abel Tasman. Nový Zéland se postupem času stal multikulturní zemí, protože sem přibližně ve druhé polovině 19. století začali přicházet lidé z Evropy, především z Velké Británie, kteří se významně podíleli na utváření dnešní podoby země.

Foto: Pixabay/Public domain

Ovce všude, kam se podíváte

Ovce je od počátků této země považována za jednu z hlavních obyvatelek Nového Zélandu. Na tomto ostrově jich žije asi 6`0 milionů a jejich chov je jasný. Nejvíce jsou ovce využíváno pro vlnu a maso. Důležitým ostrovním příjmem je také cestovní ruch, protože sem ročně zamíří tisíce lidí, kteří chtějí vidět krásy přírodních parků, faunu, flóru a především místní obyvatelstvo.

Nehrozí zde žádné nebezpečí

Nový Zéland je poměrně izolovaný a díky tomu se na jeho území nevyskytují žádná nebezpečná zvířata. Podle aktuálních informací na tomto ostrově nenajdete jediného hada. Za hlavní symbol Nového Zélandu je považováno kiwi. Nikoli ovoce, které si můžete koupit i v našich obchodech, ale místní pták kiwi. Podle dostupných informací je Nový Zéland jednoznačně považován za nejbezpečnější místo na světě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz