Hlavní obsah
Aktuální dění

Ocucej mi jazyk, nabádal dalajláma malého chlapce na videu. Pobouřil tím celý svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Holiness/Flickr (CC BY-ND 2.0)

Dalajláma se veřejně malému chlapci omluvil poté, co byl na několika pořízených záběrech zachycen, jak se ptá chlapce, zda chce tibetskému duchovnímu vůdci vylízat jazyk. Tyto záběry pobouřili mnoho lidí po celém světě.

Článek

Dalajlámův úřad uvedl, že se duchovní vůdce chce omluvit chlapci z videa, a především jeho rodině za bolest, kterou mohla jeho slova způsobit. „Jeho Svatost často nevinně a hravě škádlí lidi, které potkává, a to i na veřejnosti a před kamerami. Incidentu lituje,“ uvedl úřad.

K incidentu mělo dojít 28. února v dalajlamově chrámu v Dharamshale. Dalajlama zde komunikoval s přibližně 120 studenty, kteří absolvovali dovednostní vzdělávací program pořádaný nadací M3M Foundation, dobročinnou odnoží realitní společnosti M3M Group.

Nadace, která setkání s vůdcem pořádala, v březnu nahrála na sociální sítě fotografie z této akce - na jedné z nich je dalajláma vidět, jak objímá chlapce ze zmíněného videa. Na videu, které koluje po internetu, je vidět chlapec, který se ptá, zda může dalajlámu obejmout. Vůdce mu pokyne na tvář se slovy nejdřív sem a chlapec ho políbí na tvář a obejme.

Poté, zatímco drží chlapce za ruku, dalajláma pokyne ke svým rtům a řekne myslím, že také tady a políbí chlapce na rty. Vůdce pak přiloží své čelo k chlapovému, načež vyplázne jazyk a řekne: ,,Ocucej mi jazyk." Zatímco se někteří lidé smějí, chlapec vyplazuje jazyk a pak ho trochu stáhne, stejně jako dalajláma. Následuje další objímání, zatímco duchovní vůdce k chlapci ještě chvíli promlouvá a říká mu, aby vzhlížel k dobrým lidským bytostem, které vytvářejí mír a štěstí.

Zdroje: CNN, The Guardian, BBC

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz