Hlavní obsah
Lidé a společnost

Odvážná novinářka Nellie: Nechala se zavřít do blázince a prožila peklo, aby o tom mohla napsat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Ambiciózní novinářka Nellie Blyová se rozhodla udělat velmi odvážný krok. Protože se jí v práci nedařilo, rozhodla se, že se nechá zavřít do blázince, aby mohla psát o životě uvnitř. Jenže celému článku předcházelo velké utrpení a bolest.

Článek

Byla to těžká volba, ale Nellie byla odhodlaná udělat vše pro svou kariéru. Musela se vzdát svobody a nechat se zavřít do špinavého a špatně vybaveného zařízení. To, co by si leckdo z nás představil za psychiatrickou léčebnu, dnešní moderní zařízení i pokoje se ani zdaleka nepodobá tomu, jak to vypadalo v minulosti.

Těžký život mezi nemocnými

Po celou dobu na psychiatrické léčebně si Nellie prožívala opravdu velmi těžké období. Kromě hrubého zacházení, které leckdy hraničilo s týráním, se musela vyrovnávat se životem v nečistých prostorách plných nemocí, bakterií i smradu. Personál této nemocnice se choval k duševně nemocným velmi hrubě a nelidsky. Léčba byla špatná a neodpovídající potřebám pacientů. Byli drženi v nehygienických a špatně větraných místnostech, kde trpěli nedostatkem vody a jídla.

Aby toho nebylo málo, většina pacientů byla fyzicky týrána a nedostávalo se jim žádného kontaktu s okolním světem. Návštěvy jim lékaři zakazovali pod záminkou špatného zdravotního stavu, nemoci, či jiných aktivit. Pokud někdo nespolupracoval, byl potrestán bitím, poutáním či zamykáním na osamoceném a zatuchlém pokoji.

Nellie si vedla deník

Odvážná novinářka Nellie se rozhodla své zážitky zaznamenávat do svého deníku. Když byla po několika týdnech propuštěna za dobré chování, část tohoto deníku zveřejnila, aby si široká veřejnost udělala představu o tom, jak kruté to může být za zdmi psychiatrické léčebny, kam se dostávají velmi nemocní a někdy osamocení lidé. „Byl to šokující a děsivý zážitek, když jsem byla uvězněna v této instituci. Viděla jsem pacienty, kteří trpěli nedostatkem základních potřeb. Bylo to šokující a nelidské a já jsem rozhodně nečekala, že takové věci mohou existovat v naší společnosti. Je nutné, aby se zlepšily podmínky v těchto institucích a poskytoval se pacientům odpovídající a humánnější způsob péče,“ napsala. Nellie dále uvedla, že svého rozhodnutí nelituje, protože ví, že tím může pomoci mnoho lidem kolem sebe. „Jako novinářka jsem se rozhodla, že musím udělat vše, co je v mých silách, abych pomohla těm, kteří nemohou bojovat sami za sebe, a abych podpořila reformy v péči o duševně nemocné.“

Lidé si jí pamatují jako hrdinku

Nellie se svým hrdinským činem zapsala do dějin mezi lidmi a byla jednou z prvních, kdo svědčil o špatných podmínkách v blázinci a její reportáž významně přispěla k reformám v péči o duševně nemocné. Díky jejímu odvážnému činu se začaly provádět kroky k lepší péči o duševně nemocné a ke zlepšení života pacientů v blázincích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz