Hlavní obsah
Lidé a společnost

Osud Marie Bartošové je dodnes záhadou: Skryté tunely pod Brnem odvážnou ženu doslova pohltily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Encyklopedie Brna/Public domain

15. únor 1976. Pár minut před polednem. Propadla se část dlažby nástupního ostrůvku tramvaje před nemocnicí na Pekařské ulici v Brně. Do prohlubně uklouzl osmapadesátiletý Miroslav Šudák. V okolí bylo několik lidí. Pomohla jen Marie Bartošová.

Článek

Brno jako druhé největší město České republiky ukrývá mnoho pozoruhodných a tajemných míst. Mnoho z nich souvisí s údajnou spletí podzemních chodeb a starých katakomb, které se pod povrchem města nacházejí. Že se nejedná o pouhé fámy dokazuje i událost z roku 1976, kdy se v Brně odehrál opravdu děsivý případ.

Den, jako každý jiný

Vypadalo to na běžný nedělní den. Pochmurné Brno se velmi neochotně probouzelo do zamračeného počasí. Z tramvaje v Pekařské ulici vystupoval tehdy osmapadesátiletý Miroslav Šudák. Ten vůbec netušil, že tramvajový ostrůvek, na který vstoupil, se přes noc doslova změnil ve smrtící past. Past, která v jeden okamžik spadne. Pod nohama tohoto muže se začala objevovat zvětšující se propadlina, ze které začal tryskat proud vody a bahna. Muže stihly zachránit kabely, které trčely ze země a kterých se mohl okamžitě chytit. Jeho následné volání o pomoc uslyšela duchapřítomná žena, elegantní květinářka Marie Bartošová.

Ta neváhala a k muži ihned přispěchala. Jak sama viděla, muž bojoval o život. Jakmile si však stoupla na kraj jámy, země se pod ní propadla a ona spadla do kalné a páchnoucí vody. Na rozdíl od Šudáka se však nestihla ničeho zachytit a vmžiku zmizela v hlubinách stoky. Nikdo v tu chvíli neměl sebemenší tušení, co se s touto ženou stalo. Během opravdu krátkého okamžiku na místo dorazili hasiči, kterým se podařilo zachránit vyděšeného muže. V okolních domech okamžitě uzavřeli vodu, elektřinu i plyn a všichni se snažili přijít na to, zda je vůbec možné, aby žena svůj pád do hlubin přežila. Její tělo se do dnešního dne nenašlo, avšak před nedávnou dobou se při stavebních pracích o několik kilometrů dále našly lidské ostatky. Podle odborníků však není možné, aby voda tělo zanesladla až takhle daleko od místa neštěstí.

Na vině bylo údajně prasklé potrubí

Po několika dnech intenzivního vyšetřování se zjistilo, že za poškozený chodník mohlo údajně prasklé potrubí a voda, která kvůli nekvalitním a zastaralým stokám vytvořila pod ulicí velkou dutinu, jež byla patrně propojena i s dalším prostorami, které se nikdy nepodařilo přesně zmapovat. Nikdo žádné poškození nezaznamenal, i když na povrchu byl běžný provoz a po kolejích jezdily tramvaje. O tragédii se tenkrát v Brně vědělo, ale sdělovací prostředky o smutné události informovaly jen velmi stroze, bez snahy poskytnout ostatním obyvatelům bližší informace pro zachování jejich vzájemné bezpečnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz