Hlavní obsah
Aktuální dění

Pentagon cíleně brání sdílení důkazů o ruských válečných zločinech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jorr/Wikimedia Commons

Pentagon brání administrativě amerického prezidenta Joea Bidena ve sdílení důkazů o ruských zločinech spáchaných na Ukrajině s Mezinárodním trestním soudem (ICC).

Článek

S odvoláním na současné a bývalé představitele amerického ministerstva obrany o tom ve čtvrtek informoval deník The New York Times. Američtí vojenští představitelé nechtějí sdílet důkazy shromážděné americkými zpravodajskými službami se soudem v Haagu, protože se obávají vytvoření precedentu, na jehož základě by mohli být Američané stíháni.

Zbytek administrativy - včetně zpravodajských agentur a ministerstev diplomacie a spravedlnosti - chce důkazy o ruských akcích na Ukrajině s ICC sdílet, uvádí výše zmíněný deník The New York Times. Důkazy shromážděné Spojenými státy podle zdrojů listu zahrnují materiály dokumentující rozhodnutí ruského vedení záměrně útočit na civilní infrastrukturu nebo schvalování únosů tisíců ukrajinských dětí z Ruskem okupovaného ukrajinského území.

Spor o sdílení důkazů bude řešit Biden

Spor nyní musí vyřešit americký prezident Joe Biden, tvrdí zdroje deníku The New York Times. Administrativa o této záležitosti jednala na začátku února, ale bezvýsledně. Rusko vtrhlo na Ukrajinu loni 24. února. V té době zahájil hlavní žalobce ICC Karim Khan vyšetřování ruských zločinů v souvislosti s invazí. ICC, který sídlí v nizozemském Haagu, stíhá pachatele a strůjce válečných zločinů, genocidy a zločinů proti lidskosti.

Republikánský senátor Lindsey Graham, který v americkém Kongresu předložil rezoluci vyzývající k podpoře Mezinárodního trestního soudu pro Ukrajinu, rovněž obviňuje Pentagon. „Ministerstvo obrany se postavilo proti této legislativní změně… Zdá se mi, že problémem je zde ministerstvo obrany. Čím dříve dostaneme tyto informace do rukou ICC, tím lépe pro svět,“ řekl Graham.

Američtí odpůrci spolupráce s Mezinárodním trestním soudem se však obávají, že by ji později mohli využít nepřátelé USA k souzení amerických vojáků bojujících v cizích válkách. Obávají se toho i přesto, že statut ICC uvádí, že soud má pravomoc vést takové vyšetřování pouze v případě, že podezřelá země není schopna nebo ochotna tak učinit, uvádí britský deník The Guardian.

„Ruské síly páchají na Ukrajině válečné zločiny a zločiny proti lidskosti a Ukrajinci si zaslouží spravedlnost. Spojené státy podporují širokou škálu vyšetřování zaměřených na identifikaci odpovědných osob,“ reagovala na věc mluvčí NSC Adrienne Watsonová.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz