Hlavní obsah
Aktuální dění

Petr Pavel a Zuzana Čaputová chtějí v dubnu společně vycestovat na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons

Prezident republiky Petr Pavel dorazil na svou první zahraniční cestu na Slovensko. Prvním bodem programu bylo setkání s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Slovenská prezidentka přivítala Petra Pavla a vyzdvihla dobré vztahy s Českou republikou.

Článek

Čaputová dále dodala, že s českým kolegou sdílí řadu podobných názorů a hodnot. Shodli se na tom, že obě země čelí několika výzvám. Největší z nich se týká geopolitické situace a války na Ukrajině. ,,Děkuji České republice za vedení skupiny NATO na Slovensku a společně s Polskem za ochranu našeho vzdušného prostoru. Další výzvou je energetická krize, která je spojena s ruskou agresí na Ukrajině,” řekla Čaputová, jejíž slova citují Novinky.

Společně se slovenskou prezidentkou se také shodli na tom, že chtějí podporovat obnovitelné zdroje energie a také bojovat proti dezinformacím. ,,Informační válka je také výzvou. Naše zpravodajské služby otevřeně hovoří o vlivu Ruska na šíření dezinformací. I v této oblasti můžeme uvažovat o užší spolupráci. Dezinformace narušují soudržnost společností, která je potřebná ke zvládání krizí,” dodala Čaputová, jak uvádí iRozhlas.

Společná cesta na Ukrajinu

Dohodli se také, že společně podniknou několik cest do zahraničí, aby posílili své postavení a zájmy obou zemí. Český prezident Pavel také dodal, že telefonicky hovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a jednali o jeho návštěvě Ukrajiny. Očekává se, že bude cestovat během dubna. Nevyloučil, že Čaputová pojede s ním.

,,Ráda se na takovou cestu vydám,” řekla slovenská prezidentka. Hlavy států společně uctí památku zakladatelů první Československé republiky T. G. Masaryka a M. R. Štefánika u památníků na Dunaji v Bratislavě. Večer budou společně diskutovat ve Slovenském národním divadle. Petr Pavel také uctí památku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové a obětí teroristického útoku v Zámocké ulici.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz