Hlavní obsah
Aktuální dění

Petr Pavel složí ve čtvrtek prezidentský slib. Jeho tým slibuje překvapení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons

Petr Pavel se stane čtvrtým prezidentem samostatné České republiky. Inauguraci nové hlavy státu bude ve Vladislavském sále Pražského hradu přihlížet přibližně 800 pozvaných hostů, další stovky přijdou na méně formální sklenku vína.

Článek

Pavlův tým zve také veřejnost, která se kromě sledování ceremoniálu před Pražským hradem bude moci zúčastnit ekumenické modlitby ve svatovítské katedrále. Kromě protokolárně stanovených bodů inaugurace je na programu i několik překvapení, uvedla Jana Vohralíková, budoucí vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR).

„Inaugurační den začne ze středy na čtvrtek o půlnoci, kdy bude spuštěna prezidentská standarta, uzamčena Brána gigantů, která se otevře, až budoucí prezident 9. března ráno vstoupí do areálu Pražského hradu,“ popsala začátek slavnostního dne Vohralíková.

Na poledne je naplánován společný oběd Pavla a odcházejícího prezidenta Miloše Zemana s manželkami. Ve 14 hodin začne společná schůze obou komor parlamentu, na které Pavel složí prezidentský slib do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila.

Prezident složí slib a zazní státní hymna

Po složení slibu zazní státní hymna, během níž vojáci vypálí 21 dělových salv z Petřína. Zároveň bude na Hrad vrácena standarta, která byla do té doby stažena na znamení opuštěného prezidentského sídla. Poté Pavel promluví k přítomným v sále i k divákům u obrazovek jako nový český prezident.

Společně s manželkou pozdraví veřejnost z balkonu na III. nádvoří Pražského hradu. Právě zde lze podle Vohralíkové očekávat velké překvapení. V doprovodu náčelníka generálního štábu Karla Řehky pak s praporem bojových praporů napochoduje k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí, kde položí květiny a pozdraví veřejnost. Mělo by dojít ještě k jednomu překvapení.

Petr Pavel uctí památku Václava Havla

„Naší snahou je umožnit veřejnosti, aby se inaugurace zúčastnila v co největším počtu. Takže na III. nádvoří i na Hradčanském náměstí budou velkoplošné obrazovky, na kterých bude moci veřejnost sledovat celý program,“ informoval budoucí šéf KPR. V 15.30 hodin začne ve Španělském sále číše vína, na kterou je pozváno asi 2 500 hostů.

Slavnostní den bude zakončen ekumenickou modlitbou za vlast a prezidenta v katedrále svatého Víta. Přestože Pavel není věřící, chce uctít památku svatého Václava. Na závěr zahraje Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor pod vedením Jakuba Hruši Te Deum Antonína Dvořáka. „Do katedrály je zvána také veřejnost. Pokud se nezaplní pozvanými hosty, bude mít veřejnost možnost zaplnit boční chodby,“ dodala Vohralíková. Zájemci o vstup do katedrály by podle ní měli přijít s dostatečným předstihem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz