Hlavní obsah
Věda

Pití vody z plastové lahve během těhotenství je nebezpečné. Podle vědců obsahují škodlivé částice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Healt/pixabay

Těhotné ženy by se měly vyhýbat všem potravinám baleným v plastu a zejména pití vody z plastových lahví. Uvedli to italští vědci na základě dlouhodobého výzkumu.

Článek

Podle italských vědců mikroskopické částice plastu, které se uvolňují do balené vody a potravin, pronikají do krevního oběhu ženy a přes placentu se dostávají k plodu. Římská studie je první svého druhu, která prokázala, že mikroplasty procházejí placentou matky a dostávají se k plodu. To bylo prokázáno na pokusných hlodavcích.

Odborníci v Itálii proto ženám doporučují pít ze skleněných nebo kovových lahví kvůli rostoucím obavám, že drobné plastové částice mohou způsobit katastrofu na našem zdraví. Zejména na zdraví vyvíjejících se orgánů plodu a novorozence. „Existují náznaky, že nejpravděpodobnějším cílem plastových částic je plod, protože ten je placentou. Vyhnula bych se zahlcení placenty plastovými částicemi, aby nedošlo k ovlivnění plodu, proto se těhotných nedoporučuje pít z plastové lahve, ale vodu si přelévat do skleničky,“ uvedla jedna z autorek výzkumu, doktorka Luisa Campagnol z římské univerzity Tor Vergata.

Podle ní by žena nikdy neměla pít vodu z plastové láhve, na kterou svítí slunce, protože bylo prokázáno, že právě sluneční paprsky uvolňují do vody velké množství plastových nanočástic, které mohou proniknout do buněk. „Je to asi méně praktické, ale neměli bychom pít balenou vodu v plastových lahvích,“ dodala na začátek svého rozhovoru.

„Nemusíme se bát, když si sedneme na plastovou židli, ale myslím, že bychom se měli vyhýbat všemu, co je na jedno použití a přichází do styku s potravinami, například používání plastových nádob v mikrovlnné troubě. Měli bychom se vrátit ke sklu. Jednorázové plasty se pravděpodobně ujaly před třiceti lety, ale tento přístup můžeme přehodnotit,“ dodává doktorka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz