Hlavní obsah
Aktuální dění

Podpora Putina je trestná. Ukrajinka byla v Německu odsouzena za podporu války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Пресс-служба Президента РФ/Wikimedia commons(Public domain)

Svoboda projevu má své hranice. A to dokonce i v demokratickém státě, jako je Německo. Dokázala to 48letá žena z Ukrajiny, která svými kontroverzními výroky podpořila ruskou agresi vyvolanou Vladimírem Putinem ve své vlasti.

Článek

Podle okresního soudu v Kolíně nad Rýnem se žena provinila schvalováním války, za což jí byla před několika dny uložena pokuta 900 eur. Obžalovaná se odvolala, její obhájce to označil za temnou hodinu pro svobodu projevu. Odsouzenou se stala Elena Kolbasnikovová, která se narodila v ukrajinském městě Dnipro, ale od roku 1996 žije v Německu. Považuje se za mírovou aktivistku, ve skutečnosti má však blízko k pravicovým extremistům.

S nostalgií vzpomíná na doby, kdy ještě existoval Sovětský svaz a tehdejší sovětský diktátor Stalin rozjížděl své politické praktiky komunismu ve velkém. V Kolíně nad Rýnem kupodivu tato žena pracuje jako pečovatelka o seniory. Byla velmi oblíbená, ale záhy přišla o práci přišla, když se klienti dozvěděli o jejích radikálních názorech.

Na proruské demonstraci loni 8. května, která měla podle organizátorů oslavit den vítězství nad fašismem, se postavila na stranu Moskvy v probíhající válce na Ukrajině. Prohlásila, že Rusko nebylo agresorem a nemělo na výběr, když Volodymyr Zelenskij na Rusko neustále utočí a sám ve své zemi záměrně vyvražďuje civilisty.

Jak však zdůvodnil soudce, obžalovaná těmito výroky schvalovala trestný čin a rušila klid, protože ani svoboda slova není bez hranic. Státní zástupce navrhoval pro Ukrajinku pokutu v celkové výši 231 000 korun. Rozsudek zatím není pravomocný. Obhájce obžalované a bývalý pravicově-extremistický politik Markus Beisicht žádal, aby byla zproštěna viny, protože žije v demokratickém státě a má právo na to říct svůj názor na veřejnosti. Rozsudek považuje za ohrožení svobody projevu a je odhodlán domáhat se spravedlnosti u všech možných instancí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz