Hlavní obsah
Aktuální dění

Pohádková dovolená skončila znechucením: Chorvatsko uzavřelo své pláže, v moři byly nalezeny výkaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: croatia/Pixabay

Příjemná dovolená se změnila v nechutný zážitek. Oblíbená prázdninová destinace mnoha Čechů uzavírá své pláže. Chorvatsko k tomuto opatření přistoupilo ve třech případech. Důvodem je jejich znečištění.

Článek

Chorvatsko je každoročně mezi TOP 5 oblíbených destinací českých turistů. Pravidelně se na toto místo vrací lidé i dvakrát do roka. Užívají si písečné i kamenné pláže, azurové moře a krásného počasí. Nyní je však tato představa pouhým snem. V současnosti by se totiž na takových plážích turisté hledali jen marně. Na Chorvatských plážích si totiž dlouhu dobu nepoležíme a ani se v moři nevykoupeme. V moři totiž byly nalezeny výkaly. Znečištěné pláže nebyly zkontrolovány hygieniky. Opatření se týká především turistické destinace Zagori-západ, Zagori-východ a Bribirska. Kromě fekálií hygienici navíc zjistili také přítomnost enterokoků. To jsou bakterie, které způsobují infekce močových cest. Nalezli také Escherichia coli, která je zodpovědná za mnoho zažívacích problémů. Postižena byla poměrně velká oblast.

Za vše může déšt

Když neprší, je to špatně, ale když prší, je to také problém. Hlavním viníkem znečištěných plážích je podle všeho samotný déšť. Jaký to paradox. K tomu je dle všeho na vině vypouštění fekálních odpadních vod do moře, ke kterému došlo v důsledku špatného fungování kanalizace. Po silných deštích se v kanalizaci během krátké doby nahromadil štěrk a další materiál, což následně vedlo k ucpání potrubí a spuštění havarijního vypouštění.

Od zjištění tohoto problému začali sice hygienici urychleně pracovat na vyčištění pláží, ale vzhledem k tomu, že se nejedná jen o drobný problém, je zcela pravděpodobné, že prázdninová sezóna nezačne včas. Ti, kteří již mají zaplacenou dovolenou, teď čekají na zprávy, zda se do Chorvatska vydat, či nikoliv.

Zdroje: Autorský text doplněn o informace ze zdroje Novilist.hr.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz