Hlavní obsah
Víra a náboženství

Pokud si mě nevezmeš, budu knězem, napsal své lásce. Bůh měl s papežem Františkem jiné plány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Wikimedia commons

Papež František stojí v čele katolické církve již deset let. Je prvním neevropským papežem po více než tisíciletí a první hlavou katolické církve, která pochází z Ameriky.

Článek

Je také prvním Svatým otcem pocházejícím ze Společnosti Ježíšovy (jezuitského řádu). V pondělí 13. března uplynulo 10 let od chvíle, kdy se Argentinec Jorge Mario Bergoglio stal 266. papežem. Na Svatopetrském stolci vystřídal Benedikta XVI. a přijal jméno František na počest svatého Františka z Assisi.

Své dívce dal ultimátum

Jorge Mario Bergoglio se narodil 17. prosince 1936 v Buenos Aires do rodiny přistěhovalců z italského Piemontu. Jeho otec pracoval jako účetní a matka se starala o výchovu pěti dětí. V knižním rozhovoru, který vyšel v roce 2010 pod názvem El Jesuita (Jezuita), Bergoglio uvedl, že rád tančí tango a čte klasickou literaturu.

Dozvěděli jsme se však také, že si nějakou dobu vydělával jako vyhazovač v baru. V mládí mu byla kvůli infekci odstraněna část plic. Když však chodil tehdy se svou velkou láskou, kterou si chtěl vzít za ženu, požádal ji o ruku. Ta se ale na sňatek necítila a svatbě se vyhýbala. Papež ji tehdy řekl, že pokud si ho nevezme, stane se papežem a se ženami skončí. A tak také učinil.

Důležité rozhodnutí

Po absolvování chemické průmyslovky vstoupil do semináře ve Villa Devoto v Buenos Aires a 11. března 1958 vstoupil do noviciátu Tovaryšstva Ježíšova. Během této doby studoval v Chile teologii a filozofii, jeho učitelem byl Lucio Gera, jeden ze zakladatelů tzv. teologie osvobození, uvádí Vatican News.

Hlavou římskokatolické církve se stal 13. března 2013 v jednom z nejkratších konkláve v dějinách církve. I jako papež zůstal věrný své skromnosti, neformálnosti a myšlence církve chudých pro chudé. Je fanouškem argentinského fotbalového klubu CA San Lorenzo de Almagro. V roce 2015 vydal také hudební album s názvem Wake Up!

Papež František, který se stal osobností roku 2013 podle časopisu Time, představuje kompromis mezi teologií osvobození populární v Latinské Americe a tradicionalismem jezuitského řádu. Je známý svou kritikou konzumerismu, kapitalismu jako globálního ekonomického systému a obhajobou ochrany životního prostředí a boje proti klimatickým změnám. Své postoje k těmto otázkám prezentoval také v encyklikách Laudato Si - O péči o náš společný domov (2015) a Frateli tutti - O bratrství a sociálním přátelství (2020).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz