Hlavní obsah
Jídlo a pití

Portugalská kuchyně je stejně skromná, nenápadná a naprosto okouzlující jako zbytek země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Portugalská kuchyně je příkladem toho, jak jednoduchost a autentičnost mohou vytvořit nezapomenutelný zážitek. Stejně jako zbytek země je i portugalská kuchyně skromná, nenápadná a přesto dokáže okouzlit svou jedinečnou kombinací chutí a tradic.

Článek

Je minuta po pravém poledni, svěží jarní den v Lisabonu, a fronta před kavárnou Cervejaria Ramiro se táhne po celé ulici. To je místní legenda, která se datuje již od roku 1956 a je jasné proč. Jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších pokrmů portugalské kuchyně je bacalhau, což je sušená, solená treska. Tento rybí pokrm se připravuje v různých podobách a je základem mnoha tradičních receptů. Bacalhau se často podává s bramborami, cibulí, olivami a olivovým olejem, a jeho chuť je jedinečně výrazná.

Skromné pokrmy a skromné město

Portugalsko mi vždy připadalo jako nejcivilizovanější stát, ve kterém byl vzduch prosycený mořskou solí a v létě to v centrech měst vonělo grilovanými sardinkami. Možná je to čistým jasem světla, které dodává těm terakotovým střechám a pastelově zbarveným domům charakteristickou zářivost. Další ikonickou specialitou je pastel de nata, což jsou tradiční portugalské vanilkové koláčky. Tyto sladkosti mají křehké listové těsto a jsou plněny krémovou náplní, která je jemně nasládlá až vanilková. Pastel de nata se podává se šálkem dobré kávy a je neodmyslitelnou součástí portugalského kulturního dědictví.

Foto: Pixabay/Public domain

Malebné městečka a k tomu dobré jídlo. To je ta správná dovolená v Portugalsku.

Portugalsko je také známé svými vynikajícími mořskými plody a čerstvými rybami. Přímořská poloha země znamená, že je možné si vychutnat čerstvé úlovky přímo z Atlantského oceánu. Grilované sardinky, jumbo krevety nebo chobotnice jsou jen některé z nezapomenutelných mořských pochoutek, které si můžete vychutnat v portugalských restauracích. Co se týče nápojů, portugalské víno si získalo světové renomé. Vinice v oblasti Douro Valley a Alentejo produkují lahodná vína, jako je portské, madeira nebo červená vína z odrůdy Touriga Nacional. Porto, slavné portugalské pevnostní víno, je také nepostradatelnou součástí portugalské kulinářské scény.

Nezapomeňte navštívit ostrov Albufeira nebo Algrave

Když se řekne Albufeira, myslí se tím nejoblíbenější prázdninové letovisko v Portugalsku, které leží na jihu země. Toto městečko se pyšní především svými písčitými plážemi, malebným historickým centrem i celou řadou stylových kaváren a restaurací. Svou porci křupavých sardinek či zaručeně čerstvých mořských plodů si tu můžete vychutnat od časného rána až do pozdních nočních hodin. Pokud však toužíte po romantice, zlatavých plážích, manuelské architektuře a přeplněným trhy, navštivte blízké město Algrave. Algrave je starý přístav, který je tvořen dlážděnými uličkami. Dále zde nalezneme malé domky s ozdobenými truhlíky plnými pestrobarevnými květinami a netradiční mozaikou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz