Hlavní obsah
Lidé a společnost

Poveglia: Ostrov duchů, kam turisté nesmí. Zem pokrývá popel mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pixabay/Public domain

Možná to tak na první pohled nevypadá, ale v severní Itálii se nachází jedno z nejstrašidelnějších míst na světě. Ostrov Poveglia má pohnutou minulost. Sloužil jako karanténní ostrov pro lidi nakažené morem. Později byl přeměněn na masový hrob.

Článek

Italský ostrůvek Poveglia má pohnutou minulost plnou moru a smrti. Italská vláda nyní nabízí k prodeji všechny stavby na ostrůvku, prostory bývalé psychiatrické léčebny by měly být zrekonstruovány na luxusní hotel. Zisk z prodeje by měl putovat do vysychající státní kasy.

V čem je ale problém? Na malém prostoru se mohou nacházet ostatky až sta tisíc lidí. Většina z nich věděla, že se z místa už živí nedostanou. Před několika lety zde byly nalezeny i masové hroby.

Ostrov smrti

Je známý také jako Ostrov smrti nebo Ostrov duchů. Poveglia se nachází nedaleko Benátek v Benátském zálivu, jen několik minut od náměstí svatého Marka. První zmínka o ostrově pochází z roku 421 a v té době zde ještě v klidu žili místní obyvatelé. Ve 14. století však byl ostrov během války mezi Benátkami a Janovem silně poničen a jeho obyvatelé byli postupně vysídleni. Později, s příchodem morové epidemie, se malý ostrov proměnil doslova v místo hrůzy. V 18. století se stal karanténním místem pro lidi nakažené morem, cholerou nebo jinými infekčními chorobami a jen málo lidí se vrátilo živých.

Lidé, kteří vykazovali sebemenší známky nákazy, byli na ostrov násilně převezeni. Ačkoli je Poveglia rozlohou malý ostrov, v masových hrobech je zde pohřbeno odhadem 160 000 lidí. Většina těl byla zpopelněna. Kdo by však čekal důstojné rozloučení se zemřelým, jeho kremaci a následné umístění do kovové urny, je na omylu. Popel mrtvých pokrývá více než polovinu území ostrova.

Nemocnice hrůzy

To ale není všechno. Během 20. století zde byla zřízena psychiatrická léčebna. Podle dobových pramenů se o pacienty umístěné v této léčebně staral krutý lékař, který na nich prováděl pokusy, jako je například lobotomie, či násilné operace bez jediného umrtvovacího prostředku. K těmto zákrokům používal vrtačky, kladiva a dláta. Šílený lékař později spáchal sebevraždu skokem z místní zvonice.

Minulost plná násilí a smrti dala vzniknout mnoha legendám o řadě duchů, kteří ani po smrti nenašli klid a nyní bloudí po ostrově. Nejčastěji zmiňovaným duchem je Malá Marie, jedna z obětí moru v 18. století. Podle vyprávění stojí každou noc na břehu ostrova malá plačící postava a hledí směrem ke svému domovu na pevnině.

V roce 1968 byla léčebna uzavřena a od té doby je ostrov opuštěný. Kvůli své temné minulosti však přitahuje pozornost záhadologů z celého světa, zatím je ale vstup na tento ostrov přísně zakázán.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz