Hlavní obsah
Cestování

Poznejte krásy Kypru: Mys Greco nabízí azurové moře, skalní útesy i zachovalou solnou jeskyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michaela Hanelová

Mys Greko je nejjihovýchodnější část Kypru. Nachází se na jižním konci zálivu Famagusta mezi městy Protaras a Agia Napa, přibližně hodinu jízdy od turistického měst Larnaca, kde je také mezinárodní letiště. Prozkoumejte s námi tuto krásu.

Článek

Když mi kamarádka řekla, jedeme do Agia Napa, vůbec jsem nechápala, kde to je a co tam budu dělat. Byly jsme tam v únoru a já měla neskutečné obavy. Následně jsem byla natolik nadšená, že jsem se rozhodla se s vámi o tento zážitek podělit. Pro letní dovolenou je toto místo ideální. Co se týče zábavy, přijde si zde na své opravdu každý - milovníci adrenalinu, vášniví turisté i odvážní dobrodruzi.

Ayia Napa

Ayia Napa se rozkládá na jihovýchodním pobřeží Kypru a je skutečným klenotem Středomoří. Kromě rušného nočního života a energické atmosféry se tento přímořský ráj může pochlubit podmanivým rysem, který přitahuje návštěvníky z celého světa - azurovým mořem. Díky křišťálově čisté vodě a nedotčeným plážím je Ayia Napa neodolatelnou destinací pro ty, kteří hledají nezapomenutelný pobyt u moře. V tomto článku pronikneme do kouzla azurového moře v Ayia Napě a odhalíme jeho krásy, aktivity a důvody, proč rok co rok okouzluje cestovatele.

Mys Greco

Na úchvatném východním pobřeží Kypru se rozkládá přírodní zázrak, který láká jak dobrodruhy, tak milovníky přírody. Mys Greco, úchvatný výběžek vybíhající do azurového Středozemního moře, má v srdci Kypru zvláštní místo. Samotný příroda zde je jak namalovaná od vyhlášeného malíře. Skály krásně lemující kolem dokola, moře pěkně podbarvené jako právě vylité tempery. Písek na turistických stezkách tak krásně oranžový, že nikdy nic takového jsem předtím neviděla. Tento chráněný přírodní park zahrnuje rozlehlou oblast drsných vápencových útesů, skrytých mořských jeskyní a živé podmořské krajiny. Kontrastní prvky pevniny a moře se zde harmonicky snoubí a nabízejí návštěvníkům úchvatné panorama, které zachycuje podstatu kyperské přírodní nádhery.

Foto: Michaela Hanelová

Tato cedule vás uvítá na cestě do Mysu Greco.

Cape Greco je geologicky jedinečný a pyšní se fascinujícími skalními útvary, které byly vytesány během tisíců let. Jak sami na místě uvidíte, podobné krásy lemují celé pobřeží. Pokud jste zdatní turisté, můžete se podél moře po turistických stezkách pokochat přírodou až do nejbližšího města, kterým je Ayia Napa. Pokud jste milovníci vodních radovánek, tak i vy si zde přijdete na své. Nezapomeňte si do kufru přibalit šnorchl, protože zde toho budete mít na pozorování opravdu mnoho. Od krásně zbarvených ryb, okouzlující podmořské korálové útesy, až po skryté podvodní jeskyně.

Foto: Michaela Hanelová

Kromě těchto mořských pokladů je mys Greco také útočištěm bohaté škály rostlin a živočichů. Drsné útesy a křoviny v parku jsou ideálním prostředím pro rozmanité druhy rostlin, včetně divokých květin, bylin a endemických rostlin. Park nabízí vyhrazená místa pro piknik. Na turistické stezce naleznete hned několik laviček, na kterých můžete beze stranu odpočívat a užívat si tak krásy, které na vás čekají. Další možností a velkou turistickou atrakcí je možnost skákat do moře. Na to jsou zde přímo vytvořené skalní útesy tak, aby byly dodrženy všechny bezpečností pravidla. Pokud se vydáte dále po pobřeží, naleznete zde solnou jeskyni, která stále produkuje pravou sůl. Pokud ji jen trochu olíznete, zjistíte, že se zcela liší od běžné slané chuti, kterou známe. Podél útesů jsou i  schody směrem k moři, takže se nemusíte bát, jak tento skalnatý terén zvládnete.

Foto: Michaela Hanelová

Tato solná naleziště na vás budou čekat. Ostrov ukrývá opravdové poklady.

A co je takový malý benefit tohoto kouzelného místa? V mořské oblasti se nacházejí podmořské rokle, které jsou oblíbené pro potápění. V mořských stržích vysokých až 10 metrů se nacházejí mořské jeskyně, kterým se říká paláce. Tyto jeskyně jsou spolu s Pašeráckými jeskyněmi přístupné pouze po moři, to znamená, že se sem musíte dopraviit pouze pomocí lodní dopravy. Loď vyplouvá v určité intervaly, a to z blízkého města Aiya Napa. Ze skalnatých útesů navíc můžete daleko před sebou zahlédnout nejen turecké, ale i egyptské části ostrovů.

Zdroje: Autorský text, vlastní poznatky z cestování

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz