Hlavní obsah
Cestování

Poznejte nejžhavější místo na světě: Okolí sopky Erta Ale je opravdové peklo na zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr/Public domain

Etiopie je země s úžasnou přírodou a lidé ji vyhledávají právě kvůli její nevídané divočině. Jedno z unikátních míst se nachází v severovýchodní části země. Sopka Erta Ale je nejen nejaktivnější v této oblasti, ale dokonce i po celé Africe.

Článek

Sopka Erta Ale se nachází v blízkosti pouště Danakil. Tato oblast je významná hned z několika hledisek. Protože je sopka čas od času aktivní, panuje zde velmi vysoká teplota. Z tohoto důvodu je její okolí považováno za opravdu nejžhavější místo na planetě. Teploměr tam nikdy neukáže méně než 25 stupňů a často se drží těsně pod padesátkou. Zároveň se sopka nachází v místě, které je pod úrovní mořské hladiny, a navíc drží titul nejsuššího místa na světě. Ze všech těchto důvodů si při prvním pohledu na celou oblast budete připadat jako v pusté měsíční krajině. Na tomto místě se nenachází žádné stromy, je tam hlavně písek a suchá půda. Především na toto místo vede jen málo cest. Přesto je návštěva sopky obrovským zážitkem, kam se vydává poměrně hodně turistů. Zažít toto horké místo na vlastní kůži je něco, co se vám nikde jinde na světě nepodaří.

Jedno z pouhých šesti lávových jezer na světě

Místní obyvatelé sopce také přezdívají parní kopec. Toto jméno dostala kvůli oparu, který se nad ní vznáší kvůli její aktivní lávě. Na Erta Ale najdete unikátní lávové jezero. Takových míst, kterým se také říká pekelná díra, je na Zemi celkem pět. Etiopská sopka je navíc unikátní tím, že se na ní v některých ročních obdobích nacházejí až dvě taková jezera. Menší z nich bývá vytvořeno vedle hlavního a je také stejně vyhřívané. Tato jezera obsahují lávu s tenkou vrstvou černého uhlí na povrchu. Zpod něj často vytéká žhavé červené magma, což vyvolává dojem, že zpod země skutečně vykukují pekelné ohně. Turisté dokonce přicházejí až na okraj díry, kde jich několik pózuje pro fotografie. I když je toto místo bezpečně vzdáleno od lávového jezera, stále na sobě ucítíte intenzivní žár, který ze sopky sálá.

Foto: Flickr/Public domain

Flickr/Public domain

Bylo zaznamenáno jen několik erupcí

Lávové jezero pracuje opravdu neustále a v některých obdobích není tolik vidět. Pak na chvíli vychladne, ale později se znovu objeví v plné síle. Občas z něj vytryskne láva, což je vždy předzvěstí možné erupce. Nicméně erupce nejsou na tomto místě tak časté. První erupce byla zaznamenaná v roce 1873 a od té doby sopka vybuchla ještě celkem šestkrát. Nejničivější byla v roce 2005, kdy mnoho lidí muselo opustit oblast a místní obyvatelé přišli o tisíce kusů dobytka. Zatím doposud poslední erupce byla zaznamenána v roce 2007. Během evakuace se ztratili dva místní obyvatelé, a protože jejich těla nebyla nikdy nalezena, předpokládá se, že zahynuli pod lávou a byli prohlášeni za mrtvé.

Špatná viditelnost v důsledku neustálé sopečné aktivity

V minulosti byla oblast kolem sopky obtížně přístupná. Nevedly tam žádné cesty a o průzkum Erta Ale mělo zájem jen málo vědců. Později se k sopce chtěli dostat první turisté. Byli bohatí a objednali si lety vrtulníkem, který přistával v blízkosti lávového jezera. V dnešní době se tam můžete dostat také s pomocí cestovních kanceláří. Připravte se však na to, že při návštěvě sopky budete mít trochu smůlu. Když se totiž z jezera silně kouří, sotva uvidíte lávu, která jezero vyplňuje, což vytváří ten nejúchvatnější zážitek. Dalším problémem mohou být povstalecké skupiny, které někdy znemožňují přístup k sopce i cestování po celé oblasti. I z tohoto důvodu se doporučuje navštívit sopku pouze s místním průvodcem, který vás z takových nečekaných setkání spolehlivě dostane.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz