Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ráj pro ruskou smetánku: Oligarcha staví letovisko na jihu Evropy, turisté tam mají zákaz vstupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Známý ruský oligarcha si již v minulosti koupil pozemek nedaleko Řecka. Své velkolepé vize si však zřejmě dlouho nechával pro sebe. Vybudování ráje pro Rusy ho nakonec vyjde mnohem dráž, než původně plánoval.

Článek

Přestože se tento muž nachází na ukrajinském sankčním seznamu, peníze pro něj zřejmě nejsou problém. Dmitrij Rybolovlev je jedním z nejbohatších Rusů. Před invazí na Ukrajinu to bylo zcela normální, ale od začátku války na Ukrajině se na oligarchy podporující Vladimira Putina dívá jinak. Rybolovlev je rozhodně jedním z nich. Přestože ho Ukrajina zařadila na sankční seznam, Rybolovlev stále vlastní ostrov Skorpios v Jónském moři u řeckého pobřeží.

Oligarcha, který mimo jiné vlastní fotbalový klub As Monaco, se rozhodl investovat do výstavby letoviska na krásném řeckém ostrově. Vše už má zřejmě do detailu promyšlené, protože se uvádí, že životní prostředí má být chráněno a že okolní svět nebude vědět, co se tam děje. Předběžně byla jeho hodnota odhadnuta na 355 milionů korun, ale ta byla mezitím zvýšena.

Sloužit bude jako úkryt před okolním světem

Průměrný turista se na takový ostrov nedostane. Na ostatní budou mít přístup pouze ruští oligarchové a jejich rodinní příslušníci. Součástí masivní zástavby bude heliport, lázně, stáje, přístav, amfiteátr a dokonce i soukromé fotbalové hřiště. Podle prvních odhadů, pokud bude chtít někdo na ostrově vlastnit nemovitost, bude ho nájemné stát od 835 000 do 1,6 milionu korun týdně. Na ostrově bude mimo jiné také umístěna oligarchova umělecká sbírka v hodnotě 540 milionu korun.

Projekt navrhla norská firma Snøhetta. Původně měl stát 200 milionů korun. Rybolovlevův první zásah byl oznámen poté, co jeho společnost Mykinai SA měla na pobřeží postavit malý soukromý hotel s dvanácti pokoji a devíti samostatnými apartmány. Jen tak tak, že by se do něj nikdo nedostal ani omylem. Celý ostrov je pod kontrolou odstřelovačů a kamerového systému. A to od vstupní cesty na ostrov, po pláže i domy. Oligarcha ostrov nejprve koupil jako dárek pro svou dceru, než se následně rozhodl vybudovat rezidenci pro ruské obyvatele.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz