Hlavní obsah
Aktuální dění

Rakousko může být prostředníkem mezi Ruskem a Ukrajinou, tvrdí Miloš Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: David Sedlecký/Wikimedia commons

Miloš Zeman, prezident České republiky

Rakousko by jako neutrální země mohlo sehrát roli prostředníka mezi Ukrajinou a Ruskem. Miloš Zeman to řekl po setkání s rakouským prezidentem Alexanderem Van der Bellenem.

Článek

Český prezident připomněl, že o zprostředkovatelské roli jednal i s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Podle Zemana, pokud Čína nebude podporovat Rusko, může být prostředníkem při řešení konfliktu. Země, která není neutrální, takovou roli hrát nemůže, míní český prezident.

,,Rakousko může být vojensky neutrální, ale neutralita se nerovná lhostejnosti," řekl Van der Bellen a označil za důležitou jednotu Evropské unie. ,,Pokud existuje téma, které nás rozděluje, myslím si, že přátelé by měli společně diskutovat, vyměňovat si argumenty a nevyvozovat z rozdílnosti názorů žádný konflikt," řekl český prezident ke svému vztahu s rakouskou hlavou státu. Jako příklad tématu, v němž se liší nejen prezidenti, ale i postoje obou zemí, uvedl Zeman jadernou energetiku.

Rakousko se před desítkami let rozhodlo, že nebude provozovat jaderné elektrárny. ,,Jsme rozdílní, ale jsme dobří sousedé, kteří si rozumí, respektují se a dokáží spolu mluvit. To je Evropa," dodal rakouský prezident. Zeman udělil Van der Bellenovi nejvyšší české státní vyznamenání, Řád bílého lva. Stejně významné ocenění obdržel i od rakouského prezidenta. ,,Vnímám to jako výraz přátelských a stabilních vztahů mezi oběma zeměmi," komentoval Zeman převzetí rakouského vyznamenání.

Odpoledne se má rakouský prezident setkat také s  premiérem Petrem Fialou. Očekává se, že budou jednat o pokračování pomoci Ukrajině a o bilaterální spolupráci mezi Českou republikou a Rakouskem. Poté ho v Senátu přijme prezident Miloš Vystrčil. Večer se setká s nově zvoleným prezidentem Petrem Pavlem, který zdůraznil, že se jedná o neformální setkání.

Rakouský prezident přijel do české metropole vlakem ve středu večer. Naposledy navštívil Českou republiku v roce 2017, kdy se ujal prezidentského úřadu. Se Zemanem se však během svého působení ve funkci setkal již několikrát.

Končící český prezident se již rozloučil s prezidenty Polska, Srbska, Číny, Německa a Izraele. Jeho poslední zahraniční cestou byla rozlučková návštěva Slovenska. V pátek ho navštíví maďarská prezidentka Katalin Nováková.

Zdroje: ČT, Pluska.sk, Deník

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz