Hlavní obsah
Aktuální dění

Rusko je ochotno s Ukrajinou jednat: Má však nekompromisní podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: John fee/Pixabay

putin

Kreml v úterý zopakoval své stanovisko, že Rusko je otevřeno jednání o ukončení konfliktu na Ukrajině, ale že nelze ignorovat novou územní realitu.

Článek

Podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova, který novinářům řekl, že se Rusko nikdy nevzdá svých nároků na čtyři ukrajinské regiony, které Moskva loni prohlásila za anektované.

Tomu předcházela referenda, která Kyjev a Západ označily za falešná a nezákonná. Rusko anektovalo Doněckou, Luhanskou, Chersonskou a Záporožskou oblast loni v září při slavnostní ceremonii v Moskvě. Tyto částečně okupované ukrajinské regiony byly následně ústavním dekretem definovány jako subjekty Ruské federace.

Peskov dodal, že Rusko je otevřeno jednání, pokud Kyjev přijme kontrolu Moskvy nad těmito regiony. ,,Za příznivého stavu věcí a vhodného postoje Ukrajiny lze tuto otázku vyřešit u jednacího stolu. Hlavní je však dosáhnout našich cílů,“ upřesnil Peskov, jak uvádí agentura Reuters.

Ukrajina tvrdí, že ruská vojska musí opustit každou píď jejího území, včetně čtyř anektovaných regionů a Krymského poloostrova, který Moskva jednostranně anektovala od Ukrajiny v roce 2014, a teprve poté bude možné jednat o mírovém plánu. V rozhovoru pro ruský deník Izvestija se Peskov dotkl také tématu možných jednání se západními představiteli.

Připomněl, že ruský prezident Vladimir Putin byl a zůstává otevřen jakýmkoli kontaktům, které mohou Rusku pomoci dosáhnout jeho vlastních cílů - ať už tím či oním způsobem. ,,Nejlépe za jednacím stolem, ale když to není možné, tak i vojenskými prostředky, čehož jsme nyní svědky,“ uvedl Putinův mluvčí, jehož slova cituje web The week.

Peskov dodal, že německý kancléř Olaf Scholz a francouzský prezident Emmanuel Macron opakovaně prohlásili, že budou s Putinem nadále komunikovat a hledat nějaké cesty a východiska ze situace. V poslední době však podle Peskova z jejich strany nedošlo k žádné iniciativě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz