Hlavní obsah
Aktuální dění

Rusové zoufale svařují tanky Frankenstein. Na frontu posílají i muzejní kousky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Fotshott/Pixabay

Ruská armáda se potýká s rostoucími problémy kvůli nedostatku vojenských zdrojů, prohlásil v rozhovoru pro USA Today Kyrylo Budanov, šéf ukrajinské vojenské zpravodajské služby.

Článek

Na sociálních sítích se objevily snímky takzvaných Frankensteinových tanků. Ty vznikly tak, že Rusové namontovali námořní děla na sovětské obrněné transportéry MT-LB. Na frontu na Ukrajině posílají také šedesát let staré tanky T-62.

V únoru se na sociálních sítích objevily fotografie sovětského obrněného transportéru MT-LB s namontovaným námořním kanónem 2M-7. V únoru se na nich objevily fotografie sovětských obrněných transportérů MT-LB. Údajně jej Ukrajinci ukořistili u Vuhledaru, upozornil portál dailynews.

O měsíc později se objevily další snímky dalšího MT-LB, který byl rovněž osazen námořním dělem, konkrétně 25mm 2M-3, jehož výroba se datuje do 50. let, uvedli na Twitteru. Kyrylo Budanov, šéf ukrajinské vojenské rozvědky, předpovídá, že Rusku budou do tří měsíců chybět prostředky na vedení útočné války.

Rusko již spotřebovalo obrovské množství lidské síly, zbraní a materiálu. Jeho ekonomika a výroba nejsou schopny tyto ztráty pokrýt. Změnilo také strukturu svého vojenského velení. Pokud ruská armáda na jaře nedosáhne svých cílů, bude mít nedostatek vojenských zdrojů,“ prohlásil Budanov, jehož slova citoval deník Headtopic.

Vuhledar zažil dosud největší tankovou bitvu války na Ukrajině. Počátkem března Ukrajinci odhadovali ruské ztráty v třítýdenním vojenském střetu na nejméně 130 tanků a obrněných transportérů. Podle vojenských velitelů byly ztráty těchto vozidel tak velké, že Rusko muselo změnit taktiku a uchýlit se k útokům pouze pěchotou.

Deník New York Times připomíná ostrou kritiku vystoupení ruské armády u Vuhledaru ze strany pro-válečných ruských blogerů či wagnerovců. Britské ministerstvo obrany v pravidelné zprávě o situaci na Ukrajině uvedlo, že ruská armáda v důsledku vysokých ztrát vojenské techniky nasazuje na ukrajinské frontě 60 let staré tanky T-62, uvádí portál The Sun.

Od léta 2022 bylo ze skladů staženo přibližně 800 tanků T-62 a na některých z nich byl modernizován zaměřovací systém. Tyto typy starých vozidel však mají na moderním bojišti mnoho slabin, včetně absence moderního reaktivního pancéřování,“ vysvětlilo britské ministerstvo. To také dodalo, že existuje reálná možnost, že 60 let staré tanky budou použity i k přezbrojení ruské elitní tankové jednotky, aby nahradily ztráty ve vybavení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz