Hlavní obsah
Aktuální dění

Spojené státy odhalily, kdo stál za loňským útokem na Nord Stream

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sita/Pixabay

Nové zpravodajské informace, které mají američtí představitelé k dispozici, naznačují, že za loňským útokem na plynovod Nord Stream stojí proukrajinská skupina.

Článek

Neexistují však žádné důkazy o tom, že by se na operaci podílel ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jeho vojenští velitelé nebo že by skupina jednala na pokyn ukrajinských vládních představitelů. S odvoláním na své zdroje to včera napsal americký list The New York Times (NYT).

Tři ze čtyř potrubí plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 na dně Baltského moře byly loni v září narušeny dosud nevysvětlenými výbuchy; jedno potrubí plynovodu Nord Stream 2 zůstalo neporušené. V době před výbuchem již plyn přes Nord Stream 1 do Evropy neproudil kvůli rostoucímu napětí mezi Moskvou a Západem po ruské invazi na Ukrajinu. Moskva zdůvodňovala odstavení plynovodu údržbou. Přestože byl plynovod Nord Stream 2 dokončen, nebyl nikdy uveden do provozu kvůli válce na Ukrajině a protiruským sankcím.

Poškození plynovodů vyvolalo vlnu spekulací o tom, kdo za celou záležitostí stojí, a zůstává jednou z nejzávažnějších nevyřešených záhad rok trvající války Ruska proti Ukrajině, píše NYT. Podle některých představitelů by největší motiv k útoku na ropovod měla mít Ukrajina a její spojenci. Ti se proti projektu staví již několik let a označují ho za hrozbu pro národní bezpečnost, protože by Rusku usnadnil prodej plynu do Evropy.

Američtí představitelé uvedli, že o pachatelích a jejich vazbách toho mnoho nevědí. Z přehledu nově shromážděných zpravodajských informací však vyplývá, že šlo o odpůrce ruského prezidenta Vladimira Putina. Členové skupiny však nebyli identifikováni. Není ani jasné, kdo skupinu vedl nebo kdo operaci zaplatil.

Spojené státy a NATO označily útoky na plynovod ze září 2022 za sabotáž, zatímco Moskva obvinila Západ a vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby záležitost nezávisle vyšetřila. Ani jedna ze stran nepředložila pro svá tvrzení důkazy. V únoru Bílý dům odmítl jako naprostý výmysl blogový příspěvek amerického investigativního novináře Seymoura Hershe, držitele Pulitzerovy ceny, který tvrdil, že za výbuchy stojí Washington. Vyšetřování prováděné úřady v Dánsku, Německu a Švédsku dosud nebylo uzavřeno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz