Hlavní obsah
Lidé a společnost

Stalinův syn Jakov: Kvůli otci měl ze života peklo, sovětský diktátor mu odmítl zachránit život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia/Public domain

Stalinův prvorozený syn Jakov Džugašvili zemřel v roce 1943 v jednom z nacistických koncentračních táborů. Jeho vlastní otec ho odmítl vyměnit za některého z prominentních nacistických vězňů a nechal svého syna v táboře krutě trpět a zemřít.

Článek

Přestože v mládí prodával zbraně, organizoval loupeže a roznášel letáky, stihl se Josef Stalin oženit s mladou Gruzínkou Jekatěrinou Svanidzeovou. V té době mu bylo dvacet let. Brzy se jim narodil Jakov Džugašvili, Stalinův prvorozený syn.

Otec mu říkal Patsan, což v překladu znamená starý mládenec, ale kvůli jeho revolučním aktivitám ho moc často nevídal. Stalinova manželka zemřela jen několik měsíců po porodu poté, co se nakazila smrtelně nebezpečnou nemocí. Svého syna dal Stalin na výchovu sestře zemřelé manželky a na několik let zmizel. Ještě předtím se na pohřbu své milenky dokázal dojmout slovy. „Toto stvoření obměkčilo mé kamenné srdce,“ a následně se vrhl do hrobu, odkud ho museli vytáhnout.

Problémem byly oči jeho matky

Jakov tedy vyrůstal v rodině své tety, ale když mu bylo 14 let, odjel za svým otcem, tehdy nejvyšším sovětským vůdcem do Moskvy. Tichý a velmi plachý chlapec byl však dále nešťastný. Stalin, kterému se mezitím narodily další děti, ho ignoroval a choval se k němu nepřátelsky. Ironií osudu prý bylo, že důvodem tohoto chladu bylo to, že Jakov měl matčiny oči, které Stalinovi připomínaly nejšťastnější okamžiky jeho života.

Když se Jakov zasnoubil se šestnáctiletou spolužačkou Zojou, Stalina to rozzuřilo. Vztah zakázal, což vyústilo v Jakovův pokus o sebevraždu výstřelem do hrudi. Kulka těsně minula srdce a mladík několik měsíců živořil v nemocnici. „Vždyť ani neumí střílet rovně,“ nechal se později slyšet samotný Stalin. Po několika dalších vztazích a studiu na dělostřelecké akademii se Jakov oženil se známou židovskou tanečnicí z Oděsy Julií Meltzerovou. Brzy však začala válka a Jakov byl poslán na frontu k dělostřelcům. Zapletl se také do bitvy u Smolenska.

Syna nechal zemřít v koncentračním táboře

Skupina, které Stalinův syn velel, byla obklíčena německými jednotkami. „My se nevzdáme, já jsem Stalinův syn,“ řekl. Na jeho totožnost pak Němce upozornil jiný ruský vězeň. Nacisté tak rázem měli ve svých rukách velmi důležitého vězně a snažili se nahradit zdánlivě prominentního syna. Údajně i za německého maršála Pauluse. Stalin to však odmítl a údajně stroze odpověděl, že maršálové se za poručíky nevyměňují.

Vězeň Jakov měl pak sloužit německé propagandě, ale nespolupracoval. To mělo za následek kruté zacházení a hladovění, kterým si musel po celou dobu svého uvěznění procházet. Následně skončil v koncentračním táboře Sachsenhausen nedaleko Berlína. Údajně po hádce s britskými vězni odešel a zamířil k plotu s vysokým napětím. Chytil se drátů, načež ho jeden z dozorců střelil do hlavy. Bylo to 14. dubna 1943. Jak se dodnes v historických knihách uvádí, Stalin byl natolik krutý, že beze slova obětoval život svého syna pro své pohodlí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz