Hlavní obsah
Názory a úvahy

Státnice: Opravdová dřina, nebo titul zadarmo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels/Public domain

Státnice jsou jedním z nejnáročnějších kroků na cestě ke získání vysokoškolského titulu. Studenti se musí připravit na zkoušky ze svých oborů, které mohou trvat několik dní a vyžadují hluboké znalosti a schopnost aplikovat je v praxi.

Článek

Někteří lidé považují státnice za důležitý test studentovy odbornosti, zatímco jiní tvrdí, že jsou to pouhé formality a titul lze získat i bez nich. Jak tedy skutečně fungují státnice? Je to tak, že student se hodiny a hodiny denně dře a nakonec se mu podaří získat vysněný titul, nebo je to pouze formální konverzace mezi profesory a žáky?

Test odbornosti, nebo pouhá formalita

Pro některé je to pouhá formalita, zatímco jiní se musí připravovat dlouhé týdny a mít nervy ze železa. Státnice totiž nejsou jen zkouška odbornosti, ale také zkouška psychické odolnosti a schopnosti rychle reagovat na neočekávané situace. Pro ty, kteří si svůj obor opravdu osvojili a mají dostatečnou praxi, jsou státnice spíše formalitou. Na druhé straně jsou tu studenti, kteří se snažili učit celé tři roky a teprve během představených otázek si uvědomují nedostatky ve svých znalostech. V každém případě bychom neměli podceňovat důležitost této zkoušky - i ti nejpřipravenější by mohli narazit na otázku, která jim zamotá hlavu.

Získání titulu bez státnic: Mýtus, či realita

Získání titulu bez státnic je téma, které v poslední době vyvolává mnoho diskuzí a otázek. Někteří tvrdí, že je to pouhý mýtus, a že bez absolvování státnic není možné získat plnohodnotný titul. Na druhou stranu existují lidé, kteří se snažili najít alternativní cesty ke zvládnutí zkoušek a úspěšně dosáhli svých cílů. Je pravdou, že státnice jsou nesmírně náročné a vyžadující připravenost na nejvyšší úrovni. Nicméně existuje řada lidí, kteří si myslí, že samotné slovo stát by nemělo být synonymem pro kvalita. Proto někteří přistoupili ke kroku, kdy si vysokoškolský diplom za vyšší finanční částku koupí.

Nic jsem nevěděl a stejně jsem Ing!

Státnice, jak se lidově říká státní závěrečné zkoušce, kterou skládají studenti vysoké školy, totiž představují klíčovou zkoušku schopností a znalostí studenta, které si během celého studia nabyli. Jenže jsou tu tací studenti, kteří rádi hlásají, že znalosti ke státní závěrečné zkoušce nepotřebovali, s profesory se na otázce domluvili a věděli, že je „nepotopí“. Jak k tomu ale přijdou ti, kteří poctivě tři roky dřeli a nakonec jim úspěch o chlup utekl? Je to poté opravdu spravedlivé a dá se proti tomuto nějak bojovat? Dle odborníků nedá a proto nezbývá nic jiného než doufat, že se takové případy vyskytují jen málokdy a každý zdárně dokončí svou cestu za titulem.

Zdroje: Autorský text

Další zdroje: Novinky.cz, Peníze.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Státnice
Magistr

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz