Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tajemný únos dvouleté Mary: Rodičům zbyly jen dopisy od ženy, která malou Mary vzala na výlet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Piper/Unsplash

V době Velké hospodářské krize bylo běžné, že se v novinách objevovaly inzeráty od chudých rodin, které žádaly pomoc od ostatních. I Michal a Catherine Moronoyovi z Chicaga trpěli bídou a rozhodli se požádat o pomoc. To se jim však stalo osudným.

Článek

14. května 1930 přišla do domu Michaela a Catherine Moroneyových v Chicagu ve státě Illinois žena středního věku, která si říkala Julia Otisová. Ta manželům tvrdila, že ji poslala sociální pracovnice paní Hendersonová. Do jejich domu ji měla poslat na základě zveřejněného inzerátu, ve kterém dvojice žádala o pomoc.

Moroneyovi měli dvě malé dcery a Catherine byla opět těhotná. Protože se rodina potýkala s finančními problémy, Michael umístil do novin inzerát s žádostí o pomoc. Tato žádost nebyla ničím neobvyklým, protože země vstupovala do období Velké hospodářské krize a noviny měly zvláštní rubriky s inzeráty pro jednotlivce a rodiny žádající o pomoc.

Pomoc byla v tehdejší době přirozená

V mnoha případech sociální pracovníci a dobrovolníci nabízeli pomoc potřebným rodinám, které si podaly inzerát. Jednalo se především o rodiny, které postihla finanční krize a kde například jeden z partnerů přišel o práci. Proto nebyli nijak podezřívaví a nepřišlo jim divné, když tato žena přišla k nim domů a nabídla jim pomoc. Ukázalo se, že to byla osudová chyba.

Kromě toho, že žena rodině přinesla potraviny, se následně nabídla, že vezme jejich dvouletou dceru Mary Agnes na výlet do Kalifornie. Catherine se však obávala nechat dceru cestovat tak daleko s cizím člověkem a nabídku odmítla. Žena následně odjela a řekla rodině, že se vrátí následující den s oblečením a potřebami pro dítě, které v tu dobu velmi nutně potřebovali.

Jejich dceru odvezla do Kalifornie

Jak Julia Otisová slíbila, do domu se následující den vrátila. Kromě toho, že přinesla oblečení a potraviny, se znovu nabídla, že vezme jejich dceru Mary Agnes na výlet do Kalifornie. Dle všeho rodině Julia Otisová slíbila, že holčičce na cestu koupí nové oblečení a boty, a že ji do několika týdnů vrátí nazpět. Protože se zdálo, že to myslí upřímně, a oni pomoc zoufale potřebovali, nakonec souhlasili. Julia Otisová odjela s malou Mary Agnes z domu Moroneyových 15. května 1930. Následujícího dne obdržela rodina Moroneyových dopis od ženy, v němž potvrzovala, že jejich dceru odveze do Kalifornie.

Místo několika týdnů, na kterých se rodiče dohodli, však Otisová uvedla, že si Mary ponechá několik měsíců. V dopise Otisová také slibovala, že se o holčičku dobře postará. Dva týdny poté, co Mary Agnes odjela s Julií Otisovou, obdrželi Moroneyovi další dopis, který je šokoval a vyvolal v nich strach o bezpečnost jejich dcery. Dopis podepsala žena, která si říkala Alice Hendersonová. Tato žena rodinu varovala, že Julia Otisová, o níž tvrdila, že je její sestřenice, nemá v úmyslu jejich dceru vrátit. Podle dostupných informací Otisové v předchozím roce zemřelo malé dítě i manžel a ona se rozhodla Mary Agnes přivlastnit, protože zoufale toužila po lásce.

Zmizení je dodnes záhadou

Moroneyovi už o své dceři Mary Agnes nikdy neslyšeli, po ní a Julii se doslova slehla zem. I přes rozsáhlé vyšetřování se nepodařilo najít ani jednu z nich. Po několika letech od zmizení malé holčičky byl publikován článek s fotografiemi jejích sourozenců. Na to zareagoval jeden ze čtenářů který tvrdil, že je jim podobná jeho manželka Mary. Po odebrání krve, otisků prstů a zubů byla prokázána podobnost s pohřešovanou dívkou. Žádný z testů však nedokázal přesně určit, že jde skutečně o pohřešovanou Mary Agnes.

To ale není vše. V roce 1952 se rodičům ozvala 24letá žena Mary McClelland, která viděla fotografie sourozenců a měla podivné tušení, že právě ona je Mary Agnes. Tvrdila, že byla adoptovaná zhruba rok po zmizení malé dívky. A rovněž vykazovala některé prvky shodné s rodinou Moroneyových. Později se ale ukázalo, že k adopci došlo ještě před únosem a tato Mary nemá na břichu jizvu, kterou měla zmizelá Mary Agnes . Únos tedy zůstává dodnes nevyřešený.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz