Hlavní obsah
Zdraví

Toxická žena otrávila 23 lidí, kteří s ní přišli do styku. Její smrt je dodnes záhadou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Youtube: Peaked Interest

Co přesně se onoho osudného večera stalo, zůstane pravděpodobně navždy zahaleno tajemstvím. V nemocnici strávila 45 minut, ale zachránit se ji nepodařilo. Naopak se v její přítomnosti děly divné věci.

Článek

Tělo teprve jednatřicetileté ženy v bezvědomí však nabralo nečekaný spád - každý zdravotník, který se k ní přiblížil, postupně ztrácel vědomí. Co stálo za zdravotními komplikacemi lékařů a sester, je považováno za lékařskou záhadu a svět už zesnulé Glorii Ramirezové neřekne jinak než toxická dáma.

Náhlá smrt

Gloria Ramirezová byla obyčejná žena a matka dvou dětí, která žila se svým manželem v Kalifornii. Její známí ji popisovali jako příjemnou a přátelskou ženu, která sršela humorem a šířila radost všude, kde se objevila. Dne 19. února 1994 byla převezena do nemocnice. Puls jí bušil, krevní tlak prudce klesl a sotva dýchala. Měla potíže smysluplně odpovídat na otázky.

Glorii bylo pouhých 31 let a trpěla také rakovinou děložního čípku v konečném stadiu. Tato nemoc jí byla diagnostikována pouhých šest týdnů před jejím nečekaným příjezdem do nemocnice. Mladá žena ještě ten večer zemřela. Lékaři a zdravotní sestry dělali, co mohli, aby jí zachránili život.

Dodržovali všechny postupy, píchali jí léky, aby se její životní funkce vrátily do normálu, ale nic nezabíralo. Když jí sestry svlékly košili, aby jí připojily defibrilátor, všimly si, že její tělo má podivný matný lesk. Navíc jí z úst vycházel česnekový zápach. Poté jí odebraly vzorek krve z paže, který už byl cítit čpavkem a plavaly v něm béžové krystalky.

Zdravotníci v její přítomnosti ve velkém kolabovali

Lékař, který měl ten večer službu, zpozorněl a apeloval i na sestry. Ženě něco bylo, ale vůbec to nesouviselo se srdečním selháním. Najednou se však na oddělení začaly dít podivné věci. Sestry jedna po druhé omdlévaly a stěžovaly si na problémy s dýcháním. Když se probudily, nemohly hýbat končetinami. Celkem až 23 lidí, kteří přišli se ženou do styku, začalo trpět podivnými příznaky a nemohli se dále léčit. Všichni věděli jen to, že to všechno souvisí s jediným pacientem. Ramirezová zemřela a její tělo bylo izolováno, dokud nedorazil speciální tým v ochranných oblecích.

Ten také prohledal pohotovost, jestli tam nejsou nějaké stopy po jedovatém plynu, ale nic nenašel. Nebyly tam žádné stopy po toxinech nebo cizorodých látkách, které by vysvětlovaly bezvědomí nemocničního personálu. Tělo ženy bylo uloženo do zapečetěné hliníkové rakve.

Co ukázala pitva?

Úřady nakonec nařídily provést tři pitvy. První proběhla týden po její smrti, druhá po šesti týdnech a třetí těsně před pohřbem. Druhá byla nejdůkladnější a tým odborníků dospěl k závěru, že v jejím těle byly nalezeny stopy po tylenolu, kodeinu, lidokainu a tiganu. Tigan byl lék proti nevolnosti, který se v těle rozkládal na aminy, a ty by vysvětlovaly čpavkový zápach její krve. V krvi však měla také velké množství dimetylsulfonu, který se sice v lidském těle přirozeně vyskytuje, ale také z těla velmi rychle mizí pryč. Ramirezová ho v sobě měla tolik, že jí ještě šest týdnů po smrti bylo naměřeno trojnásobné množství.

Nejpravděpodobnější vysvětlení

Ředitel nemocnice poté začal zkoumat, co se s DMSO děje, když je vystaven působení kyslíku. Jeho výpary ničí buňky očí, plic a úst. Když se látka dostane do těla, způsobuje křeče, delirium a ochrnutí. Zdravotnický personál té noci popsal 20 příznaků, které na sobě pozoroval, a 19 z nich se shodovalo s příznaky lidí, kteří byli výparům vystaveni. Zdravotníci utrpěli otravu. Rodina Glorie Raminezové však i toto vysvětlení odsoudila s tím, že žádné podobné přípravky neužívala. Záhada toxické dámy tak navždy zůstala lékařskou záhadou, i když se vědci shodují, že použití DMSO je nejpravděpodobnější verzí. Příběh toxické dámy se uchytil i v popkultuře a stal se inspirací pro japonský animovaný film.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz