Hlavní obsah

Uvěznili ji na ostrově, aby jí zabránili vařit. Tyfová Mary se nechtěně stala symbolem epidemie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Mary Mallonová byla označována za nejnebezpečnější ženu v Americe. Ke své pověsti se však dostala jen nechtěnou shodou okolností. Později jí dokonce zakázali vařit a uvěznili jí. Její příběh se následně zapsal do dějin.

Článek

Ačkoli se nám může zdát, že téma epidemií, virů a jejich šiřitelů nebylo nikdy v centru pozornosti jako dnes, není to tak úplně pravda. Celý příběh začal před více než sto lety, kdy se společnost zabývala případem Mary Mallonové. Mary byla vyhlášená irská kuchařka, která se pyšnila svou specialitou, mezi kterou řadila broskvovou zmrzlinou. Navzdory lásce ke svému povolání se Mary proslavila ze zcela jiných důvodů. Byla označována za nejnebezpečnější ženu v Americe.

Prestižní práce v kuchyni

Mary se narodila v roce 1869 v Irsku. Jenže tam začala být v době puberty nespokojená a rozhodla se odcestovat do Spojených států. Stejně jako další dívky, které se rozhodly zkusit své životní štěstí za oceánem, přijala práci kuchařky v domech, které obývali zámožní Američané. Pracovat jako kuchařka na takovém panství znamenalo opravdovou prestiž. Měla pod sebou řadu dalších pomocných kuchařek, starala se o nákupy a dokonce i zaměstnavatelé se k ní chovali s úctou a oslovovali ji slečno. V tu dobu to bylo opravdu vážené oslovení. Jenže to Mary ještě netušila, že se v té době v New Yorku rozšíří nebezpečná infekční nemoc. Tou byl břišní tyfus, který řádil především v chudinských čtvrtích a mezi lidmi, jejichž životní poměry nebyly na dobré úrovni. Břišní tyfus se však rychle šířil i v bohatých rodinách, a to byl skandál. Nikdo tomu nerozuměl. Proč ale lidé umírali na tyfus v každé rodině, kde vařila Mary Mallonová?

Vyhnala detektiva vidličkou

V letech 1900 až 1907 pracovala pro sedm rodin a ve všech řádil tyfus. Jedna z rodin se rozhodla zjistit příčinu a přijít této nikdy nevyřešené záhadě na kloub. Najali detektiva George Sopera, který se brzy stal úhlavním Maryiným nepřítelem číslo jedna. Detektiv po několika týdnech vypátral, že příčinou nemoci mohla být Mary. Vyhnala ho z kuchyně vidličkou, zvláště když si vyžádal vzorek její stolice na rozbor. Nedokázala a nechtěla pochopit, jak mohla stát za epidemií, když neměla žádné příznaky. Mary byla asymptomatickým nositelem břišního tyfu. Nikdy jím netrpěla, ale velmi úspěšně ho šířila. Úspěšná kuchařka se s touto skutečností nikdy nechtěla smířit.

Zoufalé úřady se rozhodly jednat

Tamní úřady byly v tu dobu z její kuchařské činnosti natolik zoufalé, že se rozhodly jí kuchařskou činnost zakázat. Mary uvěznili a izolovali v zařízení na ostrově North Brother Island u New Yorku. Na konci 19. století byl ostrov využíván také jako místo izolace pro osoby nakažené neštovicemi. Mary tam byla držena na samotce. Po krátké době se o jejím případu dozvěděla místní média, včetně senzacechtivého mediálního magnáta Williama Hearsta. Hearstovy noviny se postavily na její stranu a díky publicitě Mary získala finanční prostředky. Právě Hearstovi novináři stáli za jménem Tyfová Mary - přezdívkou, které se nezbavila do konce života.

Možná až 50 obětí

V roce 1915 ji úřady znovu našly a opět ji poslaly do izolace. Tentokrát ji nikdo nešetřil a žila 23 let mimo společnost až do své smrti v roce 1938. Počet úmrtí, která skutečně přímo způsobila, je sporný. Zdroje uvádějí od tří do padesáti úmrtí na břišní tyfus. Jídlo, které to všechno mělo způsobit, byla její slavná broskvová zmrzlina. Nikdo v tu chvíli netušil, že tak výtečný a neškodný pokrm by mohl způsobit tolik neštěstí. Mary nakonec zemřela s myšlenkou, že měla úmyslně ubližovat nevinným lidem, ačkoliv tomu tak nikdy nebylo. Svou práci vždy dělala zodpovědně a s láskou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Břišní tyfus

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz