Hlavní obsah
Aktuální dění

Ve Francii se konal žabí trh: „Statisíce zvířat kvůli tomu nesmírně trpí,“ bijí na poplach ochránci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Tradiční žabí trh ve Francii se v sobotu dostal pod palbu kritiky nejen aktivistů, ale i ochránců zvířat, protože dle jejich názoru podkopává biologickou rozmanitost a způsobuje utrpení těchto velmi vzácných a křehkých obojživelníků.

Článek

Na každoročním víkendovém setkání ve vesnici Vittel v severním Lotrinsku návštěvníci zkonzumují několik tun žabích stehýnek, většinou dovezených z Asie, kde podle aktivistů žab výrazně ubývá. Žabí stehýnka jsou ve Francii tradiční pochoutkou a obvykle se smaží na másle a česneku.

„Jen pro tuto jedinou akci se uloví asi 350 000 žab, většinou z Indonésie a Turecka, kde žabí populace již vážně klesají,“ uvedla Charlotte Nithartová z francouzské nevládní organizace Robin des Bois (Robin Hood). Sandra Altherrová z německé organizace Pro Wildlife varovala, že žábám na druhém konci světa jsou amputovány nohy ještě za života, a tudíž si toto malé a křehké zvíře prochází opravdu nesnesitelnou bolestí.

„To je absurdní. Žáby, které žijí ve volné přírodě zde v Evropě, jsou chráněny právem Evropské unie,“ uvedly obě organizace ve společném prohlášení. Vyzvala k zákazu dovozu těchto zvířat do EU. „EU však stále toleruje sběr milionů zvířat v jiných zemích, je jim jedno, že tato zvířata trpí a jedná se vlastně o týrání zvířat,“ zdůraznily.

Daniel Gillet, předseda Confrérie des taste-cuisses de grenouilles (Bratrstva ochutnávačů granátů) ve vesnici Vittel, řekl agentuře AFP, že tato akce je ve Francii skutečně jedinečná a přiláká tisíce návštěvníků. „Tento trh je starý téměř 50 let. Není to poprvé, co jíme žáby, které nejsou francouzské, protože je zde velmi málo farem a nemají dostatečnou kapacitu,“ řekl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz